Judit
3 °C
7 °C

Óriási vesekövet operáltak ki egy kisfiúból Kiskunhalason

2008.03.10. 11:39
A kiskunhalasi Semmelweis-kórházban sikerült eltávolítani egy négyéves kisfiú hatalmasra duzzadt vesekövét. A beavatkozást egyik budapesti kórházban sem vállalták. A kiskunhalasi kórházat a Hospinvest Zrt. működteti, amelynek pályázata Egerben éles lakossági tiltakozást váltott ki.

A kiskunhalasi Semmelweis-kórház vezető szakorvosa sikeresen eltávolította egy budapesti gyermekklinika betegének fél év alatt hatalmasra duzzadt vesekövét. A ritka beavatkozás után a kisfiú már el is hagyhatta a kiskunhalasi intézményt, közölte a Hospinvest Zrt. által működtett kórház.

A budapesti gyermekklinikáról március elején szállították a Semmelweis-kórházba a négyéves kisfiút. A gyermeknek szokatlanul nagy méretű veseköve okozott panaszokat, és hosszabb ideig tartó vizsgálat, előzetes kezelések után került a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházba. Az orvosok szerint már a gyermek veséje is veszélyben volt, ám egyetlen budapesti intézményben sem vállalták a kényes beavatkozást.

Az eljáráshoz különlegesen vékony endoszkópra volt szükség, amivel a 10x7 milliméteres, ultrahanggal szétzúzott követ eltávolították. A műtét egy órát vett igénybe, a kisfiú már másnap, szüleivel együtt elhagyhatta a kórházat.

A műtétet az országszerte és nemzetközileg is elismert Holman Endre urológus osztályvezető főorvos végezte. A főorvos Jemenben szerzett rutint a speciális eszközöket is igénylő beavatkozáshoz. Mint elmondta: Jemenben az étrend miatt már nagyon fiatal korban kialakul vesekő, így korábban ott végzett hasonló műtétet.

A kórházat 2004 óta a Hospinvest Zrt. működteti. A cég szerint a sikeres beavatkozás a halasi intézmény fejlett kórházi technológiájának is köszönhető. A Hospinvest Zrt. legutóbb az egri Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésére és működtetésére kiirt pályázatot nyerte el. A Heves megyei önkormányzat döntése ellen élesen tiltakozott az egriek egy csoportja, a kórház dolgozói pedig munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?