Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Októberben leleplezik a hosszú bájtok éjszakáját?

2002.09.26. 13:25
Csak október közepén derül ki pontosan, hogy mi is történt a hosszú bájtok éjszakáján: töröltek, módosítottak-e adatokat az APEH szerverein. Egyelőre nincs bizonyíték, de az eddigi vizsgálat eredményei azt mutatják, valakik adatokat kértek le politikusokról, újságírókról. Ha valaki törölt, azt csak több ember összehangolt munkájával tehette, ennek pedig lehet nyoma az adóhatóság számítógépes rendszerében.
Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az úgynevezett hosszú bájtok éjszakáján adatokat módosítottak, vagy töröltek volna az adóhivatal számítógépes rendszerében - mondta Király László György, az adóhivatal elnöke, hozzátéve azonban, hogy a vizsgálat várhatóan csak október közepére zárul le.

Az elnök csütörtökön újságírókkal beszélgetve hangsúlyozta: már sokat tudnak arról, hogy mi történhetett a hosszú bájtok éjszakáján, cáfolhatatlan bizonyítékaik azonban nincsenek.

Annyi azonban biztosnak látszik, hogy törölni csak több ember összehangolt munkájával lehet az adóhivatal rendszeréből, ami igen megnehezíti, hogy ezt nyom nélkül meg lehessen tenni.

Száz ember adatait kérték le

Az APEH számítógépes rendszerének vizsgálata során kiderült, hogy 1999 májusától több száz lekérdezésnél felmerülhet a jogosulatlan adatkezelés. Az elnök közölte, hogy ezeket a lekérdezéseket egy elnöki tanácsadó végezte, akinek ez volt a feladata az adóhivatalnál.

A lekérdezések mintegy százas nagyságrendű kört érintenek, amelyben politikusok és újságírók is szerepelnek. A politikusi és újságírói kör azonban kisebbségben van - mondta az APEH elnöke.

Király László György hozzátette, hogy a listát csütörtökön átküldi a pénzügyminiszternek, majd ezt követően közösen döntenek arról, hogy mi legyen a sorsa. Addig azonban az adóhivatal nem hozza nyilvánosságra az érintettek nevét.

A listával kapcsolatban az APEH elnöke még annyit árult el, hogy sok lekérdezett cég mögött nem is tudják, hogy kik állnak, illetve sok magánszemély nem is ismert az APEH elnöke számára.

Az MFB titkos adatokat kapott az APEH-től

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az adóhivataltól titkos adatok kerültek ki a Magyar Fejlesztési Bankhoz. Ezért fegyelmi vizsgálatot kezdeményeztek az adóhivatal egyik dolgozója ellen.

Ezzel kapcsolatban Király László György annyit árult el, hogy 6 személy adatai kerültek a Magyar Fejlesztési Bankhoz. Az MFB tájékoztatása szerint az adatok a Defend Kft.-n keresztül kerültek az állami tulajdonban lévő pénzintézethez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?