Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hogyan ne veresse meg magát rendőrökkel

2006.11.04. 09:55
Ha ön szombaton szeretne békésen demonstrálni, nyugodtan éljen alkotmányos jogaival. De vigyázzon, nehogy rendőrségi oszlatás, esetleg túlkapás áldozatává váljon. Ha pedig csak sétálgatna a városban, inkább maradjon otthon, úgyis pocsék idő lesz.

Az elmúlt hetek zavargásai során sokszor olyanoknak is kijutott a rendőrök által alkalmazott legális erőszakból, akik állításuk szerint csak békésen demonstráltak, vagy éppen csak rossz helyen voltak rossz időben. A következőkben hasznos tanácsokat kívánjuk adni nekik, hogy november 4-én ne válljanak áldozatául a rendőrségi tömegoszlatásnak.

Ne haladjon rendőrsorfallal szembe

Ha csupán sok rendőrt lát egy helyen, még ne essen kétségbe. Elképzelhető, hogy még csak gyülekeznek, készenlétben állnak. Ha a rendőrök sorfalba rendeződnek, kezükben pajzs, fejükön rohamsisak van, kezdjen gyanakodni, hogy már zajlik a rendőri intézkedés.

Amennyiben ön járókelő, jobban teszi, ha már ekkor határozott léptekkel elindul a rendőrökkel ellentétes irányba. A hatóság elvileg szabad elvonulást biztosít, így lehet, hogy csupán pár utcás kerülőt kell tennie, de van rá lehetősége, hogy eljusson tervezett céljához.

Ha valahol puskaropogást hall, vagy könnygázfüstöt lát, ne menjen oda megnézni, mi történt. Valószínűleg rendőrök ütnek civileket, és valószínűleg ön is civilnek néz ki. Ha tankot lát, még tempósabban hagyja el a helyszínt, a rendőrök ugyanis hajlamosak lovasrohammal reagálni az ilyen provokációra.

Felszólításra hagyja el a helyszínt

Ha ön politikai sérelmei miatt békésen demonstrál, annyit még megtehet, hogy kivárja a rendőrség felszólítását a helyszín elhagyására. A rendőröknek az oszlatás kezdete előtt legalább háromszor kell felszólítania a tömeget a "műveleti terület" elhagyására. Bár ez a fogalom jogilag nem létezik, valószínűleg nem fogja tudni erről meggyőzni a rohamrendőröket, ne is próbálkozzon ezzel. Rohamrendőrökkel amúgy se próbáljon tárgyalni, a szemükben ön a legjobb esetben is csak zavaró tényező.

A felszólítást kivárni azonban kockázatos is lehet. Egyrészt, az Index tudósítóinak tapasztalata szerint az gyakran alig hallható, másrészt, lehet, hogy mire a rendőrsorfallal szemben találja magát, már elhangzott a felszólítás.

A rendőrök nem tudhatják, hogy ön békés

Vegye figyelembe, hogy bár ön békésen demonstrál, netán csak járkel, a rohamrendőröknek nincs mérlegelési lehetősége. Oszlatáskor minden utcán tartózkodóra potenciális veszélyforrásként tekintenek, ezért ugyanazokat a kényszerintézkedéseket alkalmazzák - néha a kelleténél is erőteljesebben - a békés tüntetőkkel és a járókelőkkel szemben is, mint a kődobálókkal.

A rendőrség oszlatási gyakorlatára jellemző, hogy a zavargó csoportokat kisebb részekre igyekszik szabdalni. Tehát, ha zavargásba kerül, számoljon vele, hogy a legváratlanabb helyekről kerülhetnek elő újabb rohamrendőrök. Ebben az esetben érdemes akár nagy kerülőt is tenni - végül is sétálni sokkal jobb, mint összerugdalva az utcán heverni.

Amennyiben mégis jogosulatlan rendőri intézkedés áldozatául esne, próbálja meg leolvasni a rohamrendőrök sisakján elhelyezett azonosítót, panaszával pedig forduljon az ügyészséghez.