József, Bánk
-7 °C
0 °C

Az önkormányzati EU-csúcson indul a Hozomány program

2003.02.27. 15:34
Az EU-kommunikációval foglalkozó közalapítvány felkéri a magyar településeket, hogy csatlakozzanak a Hozomány programhoz. A program résztvevői egybegyűjtik a magyar helyi közösségek értékeit, amelyeket magunkkal viszünk az Európai Unióba. A programot az önkormányzati EU-csúcson indítják el február 27-én a Hungexpón, ahová meghívták az ország összes polgármesterét.
Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) által életre hívott kezdeményezés fő célja, hogy mind a 3200 magyarországi település meghatározza azt az egy elemet, amivel hozzájárul az európai kultúra gazdagításához. Az önkormányzati EU-csúcson a polgármestereknek átadott EU Emlékkönyvet aláírhatja mindeki, aki részese szeretne lenni az elmúlt és az elkövetkezendő 1000 év hagyatékának. A díszes albumok a helységek központjában kerülnek kiállításra történelmi emléktárgyként.

Hiteles tájékoztatást akarnak

Az EUKK tájékoztatása szerint a hozomány lehet híres épület, régészeti emlék, vagy akár egy népszokás is. A program kiszélesítése érdekében a kormány február 27-re valamennyi polgármester meghívásával önkormányzati EU-csúcsot rendez a Hungexpón. Baja Ferenc kormánymegbízott szerint az önkormányzati csúcs azért is fontos, mert az önkormányzatok bevonása nélkül nem lehet hiteles a Magyarország uniós csatlakozásáról szóló tájékoztatás.

Népünnepély
Az EUKK javaslata szerint a Hozomány program települései március 15-én az európai lobogót is kitűzik a nemzeti zászló mellé. A népszavazás előtt egy héttel egész napos ünnepet rendeznek Budapesten, április 12-én pedig a - remélhető - "igen" szavazat örömére népünnepélyt tartanak. A korábbi tervek között szerepelt, hogy uniós zászlót kapnak a települések, európai roadshow-t és országos vetélkedőket rendeznek, és létrehozzák az EU Klubok hálózatát.

Majdnem minden település pályázik

Baja Ferenc a fontosabb teendők és célok között említette az uniós források adaptálását, valamint, hogy a csatlakozást követő modernizáció széles társadalmi egységben mehessen végbe. A kormánymegbízott úgy tudja, hogy szerint szinte kivétel nélkül minden megye, illetve megyei jogú város élni kíván a közalapítvány által kiírt pályázat támogatási lehetőségével, amelyben az érintettek hét-hét millió forintot kaphatnak európai uniós kommunikációs kampányuk céljaira.

Az EU-csúcson részt vesz és beszédet mond Medgyessy Péter kormányfő, Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, Kovács László külügy-, Lamperth Mónika belügy- és Magyar Bálint oktatási miniszter.