Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Lebukott Hernádi besúgója is

2004.12.01. 11:48
Bár többen Jancsó Miklóst próbálták gyanúba keverni, nem a filmrendező, hanem a Vigadó rendszerváltás utáni első igazgatója írt jelentéseket Hernádi Gyula íróról a III/III-as ügyosztálynak - írja a Blikk. Rigó László a pártállamban minisztériumi előadóból lett a 25. Színház igazgatóhelyettese.

Rigó László, a Vigadó egykori igazgatója jelentett Hernádi Gyula íróról, írja a szerdai Blikk. A napilap már korábban beszámolt róla, hogy Hernádiról egy Foktői fedőnevű ügynök küldött jelentéseket a III/III-as ügyosztálynak. A pártállamot leginkább az író és a veszélyes elemnek tartott Konrád György kapcsolata, illetve Hernádi külföldi utazásai érdekelték.

Igazgató lett a minisztériumi emberből

A Blikk azt írja, többen Jancsó Miklóst próbálták besározni, amikor azt terjesztették, hogy egy ismert filmrendező jelentett Hernádiról. Az író kikérte aktáit a Történeti Hivataltól, melyekből nyilvánvalóan kiderült, hogy Rigó László küldte a jelentéseket.

Rigó a pártállamban a Művelődési Minisztérium színházi osztályának előadója, majd a 25. Színház igazgatóhelyettese volt. A rendszerváltás után a Vigadó igazgatója lett.

"Nem is értem, hogy miért nem gondoltam rá", nyilatkozta a felfedezésről a Blikknek Hernádi. Mint mondta, gyakran találkozott Rigóval a 25. Színházban és Helsinkiben is együtt jártak. Rigó Konrád Györgyről is jelentett, legalábbis az írónak eddig kiadott ügynöki jelentésekben is szerepel a Foktői fedőnév. Mint mondta, a besúgó egyik feladata az volt, hogy elválassza Hernáditól.