Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Érvénytelen a Hospinvest egri pályázata

2008.09.15. 11:55
A Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé. A Hospinvest szerint a döntés nem érinti a vagyonkezelői szerződést, így október 1-től átvehetik a kórház működtetését. A bíróság szerint a cég banki igazolása nem volt megfelelőek a pályázathoz, a Hospinvest viszont azt állítja: ezeket pótolták, s soha nem volt tartozásuk.

Jogerősen hatályon kívül helyezte a Heves Megyei Bíróság a megyei önkormányzat azon határozatát, amely a Hospinvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé.

A Hospinvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Vagyis abból egyértelműen nem állapítható meg, hogy a cég számláján 2005. január 1.-től, vagyis a kiírásban megjelölt időponttól, nem volt sorban állás - indokolta az ítéletet a tanácsvezető bírónő.

Ebben a helyzetben a megyegyűlésnek érzékelni kellett volna, hogy az ajánlat érvénytelen, ennek ellenére, jogszabálysértő módon határozatot hozott a pályázati anyag elfogadásáról - mondta Czuczai Zsuzsanna, a bíróság elnöke.

Közigazgatási hivatal kontra megyegyűlés

A megyegyűlés ellen az illetékes közigazgatási hivatal nyújtott be keresetet. Az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal ugyanis korábban a Fidesz bejelentése alapján felszólította a megyegyűlést az egri kórház működtetéséről szóló szerződés hatályon kívül helyezésére, a megye azonban ennek nem tett eleget.

A pályázatban a cég két számlavezető bankja közül az egyik csak két évre visszamenőleg igazolta, hogy nincsenek tartozások és sorban álló követelések, a pályázat kiírói azonban három évről kértek ilyen igazolást.

A cég állítása szerint ezt a hiányt később pótolta, és benyújtotta a szükséges banki igazolásokat. A Hospinvest számlavezető bankja a második igazolásban bemutatta, hogy nem csak 2005. január 1. óta, de soha azt megelőzően sem volt sorban állás a Hospinvest Zrt. nála vezetett számláján, olvasható a Hospinvest korábban kiadott közleményében.

Korábban Merczel József a Heves Megyei Közgyűlés szocialista alelnöke is azzal érvelt, hogy a beadott igazolásokból egyértelműen kiderült, hogy a pályázó folyamatosan eleget tesz fizetési kötelezettségeinek, vagyis megbízható. A 2008-ban kiállított bankgarancia a 2006-os és 2007-es üzleti évre, vagyis az elmúlt három évre vonatkozik, állította.

A Hospinvest átveszi a kórházat

"A Hospinvest mindenben jogszerűen járt el, a pályázati kiírásnak megfelelően adta be a pályázatát. Az ítélet nem érinti a szerződés érvényességét, tehát a munkát folytatjuk, a kórház üzemeltetését terveink szerint október 1-jén megkezdjük", kommentálta a bíróság hétfői ítéletét Kollányi Gábor a Hospinvest elnöke. A mai tárgyaláson a HospInvest nem volt sem felperes, sem alperes, hangsúlyozta Kollányi.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke máris bejelentette, hogy felülvizsgálati eljárást kezdeményez a Legfelsőbb Bíróságnál az ítélet ellen. Határozott jogi álláspontunk, hogy a pályázati eljárás során és a pályázat nyertesének kihirdetésekor valamennyi jogszabálynak megfelelően jártunk el, olvasható az elnök közleményében.

Az elnök szerint a per felperese azt sérelmezte, hogy a közel 1500 oldalas pályázati dokumentációban fellelhető egy darab banki igazolás bizonyos formai követelményeknek nem felel meg. Sós Tamás ugyanakkor megerősítette, hogy a Heves Megyei Bíróság ítélete a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. között a HMÖ Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet működtetésére létrejött szerződés érvényességét és hatályosságát semmilyen módon nem érinti.

Feszült légkör

A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én, egy botrányos körülmények között zajló ülésen hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházat. A projektre a Debreceni Egyetem is pályázott, a megyegyűlés azonban a Hospinvest pályázata mellett döntött, amely 6 milliárd forintos fejlesztést vállalt bankgaranciával és vállalta a kórházban dolgozók továbbfoglalkoztatását.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a Hospinvestre szabták a pályázatot. A cég az intézmény 1214 dolgozójának új szerződést ajánlott. Közalkalmazotti státuszukat ugyan nem tarthatták meg, de az ajánlat a korábbi fizetés megtartását, sőt 15 százalékos emelését is tartalmazta.

A Hospinvest ellen Egerben szervezett ellenállás indult. Feszült körülmények között zajlott a szerződések aláírása. A munkaszerződések miatt bírósághoz fordultak az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek, keresetüket azonban elutasította a bíróság.

Újabb határidők

A cég augusztus elejére mintegy 800 dolgozóval kötött szerződést, s így augusztus 18-ig benyújthatta a működési engedélyhez szükséges kérelmet az ÁNTSZ-hez. A hatóság azonban hiánypótlást rendelt el.

A cégnek eredetileg szeptember 1-ig kellett volna átvennie az intézményt. A hevesi megyegyűlés azonban 60 nappal meghosszabbította a határidőt, míg a szükséges engedélyek megérkeznek. Erre a vagyonkezelői szerződés lehetőséget adott.

Szeptember elején három orvos és egy szakápoló éhségsztrájkot kezdett, s több dolgozó sztrájkot helyezett kilátásba az intézmény működtetésének privatizációja ellen.