Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Havas Szófia bocsánatkérését akarja az SZDSZ is

A szabad demokraták is úgy ítélik meg, hogy Havas Szófiának bocsánat kellene kérnie az 1956-tal kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatáért. Horn Gyula unokahúgát korábban az MSZP 56-os munkacsoportja bírálta élesen a nyilasozásért.

A szocialista országgyűlési képviselő Havas Szófia azzal lepte meg párttársait, hogy leszögezte, 1956 esetében nem szokott forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudná semmilyen módon forradalmároknak nevezni. "Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva" - tette hozzá a HVG-nek adott interjújában.

A Mécs Imre által képviselt MSZP-s 56-os munkacsoport után a koalíciós partner is felháborodott a Horn-rokon véleményén. Gusztos Péter, az SZDSZ képviselője kedden a parlamentben hangsúlyozta: ha Havas Szófia nem kér bocsánatot, akkor legalább az őt a törvényhozásba delegáló pártnak kellene néhány egyértelmű mondatot mondania. "Azért, hogy a nemzet emlékezetében méltó helyre kerülhessen 1956" - tette hozzá. Havas Szófia egyébként a szocialisták 1956-os munkacsoportjának reklamációjára csak annyit reagált: kérjenek bocsánatot ők, ha akarnak.

Gusztos Péter az Országgyűlésben úgy fogalmazott, annyi mindenkitől, de főként egy közszereplőtől elvárható, hogy ha egy kérdés kapcsán nem tud objektív maradni, inkább hallgasson. A politikus a történelemhamisítás semmilyen formáját sem tarja elfogadhatónak. Leszögezte, hogy 1956 nem köthető a nyilasokhoz. De mint hozzátette, köthető a pesti srácokhoz, vagy Göncz Árpádhoz, Nagy Imréhez, Fónay Jenőhöz, Mécs Imréhez, Wittner Máriához. "Akiktől elvették legszebb éveiket, akiket diszkrimináltak, akiket évtizedes hallgatásra ítéltek, akiket halálra ítéltek" - fűzte hozzá.

A képviselő napirend előtti felszólalására a kormány részéről senki sem reagált. A jelenlévő demokrata fórumos és fideszes képviselők megtapsolták Gusztost, a szocialisták viszont nem.