Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Havas Szófia bocsánatkérését akarja az SZDSZ is

A szabad demokraták is úgy ítélik meg, hogy Havas Szófiának bocsánat kellene kérnie az 1956-tal kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatáért. Horn Gyula unokahúgát korábban az MSZP 56-os munkacsoportja bírálta élesen a nyilasozásért.

A szocialista országgyűlési képviselő Havas Szófia azzal lepte meg párttársait, hogy leszögezte, 1956 esetében nem szokott forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudná semmilyen módon forradalmároknak nevezni. "Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva" - tette hozzá a HVG-nek adott interjújában.

A Mécs Imre által képviselt MSZP-s 56-os munkacsoport után a koalíciós partner is felháborodott a Horn-rokon véleményén. Gusztos Péter, az SZDSZ képviselője kedden a parlamentben hangsúlyozta: ha Havas Szófia nem kér bocsánatot, akkor legalább az őt a törvényhozásba delegáló pártnak kellene néhány egyértelmű mondatot mondania. "Azért, hogy a nemzet emlékezetében méltó helyre kerülhessen 1956" - tette hozzá. Havas Szófia egyébként a szocialisták 1956-os munkacsoportjának reklamációjára csak annyit reagált: kérjenek bocsánatot ők, ha akarnak.

Gusztos Péter az Országgyűlésben úgy fogalmazott, annyi mindenkitől, de főként egy közszereplőtől elvárható, hogy ha egy kérdés kapcsán nem tud objektív maradni, inkább hallgasson. A politikus a történelemhamisítás semmilyen formáját sem tarja elfogadhatónak. Leszögezte, hogy 1956 nem köthető a nyilasokhoz. De mint hozzátette, köthető a pesti srácokhoz, vagy Göncz Árpádhoz, Nagy Imréhez, Fónay Jenőhöz, Mécs Imréhez, Wittner Máriához. "Akiktől elvették legszebb éveiket, akiket diszkrimináltak, akiket évtizedes hallgatásra ítéltek, akiket halálra ítéltek" - fűzte hozzá.

A képviselő napirend előtti felszólalására a kormány részéről senki sem reagált. A jelenlévő demokrata fórumos és fideszes képviselők megtapsolták Gusztost, a szocialisták viszont nem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?