Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A minisztérium állja a turisták hazaszállítását

2000.09.05. 19:31
Bár tegnap még úgy tűnt, hogy csak 10 millió forint hiányzik a HTC utazásszervező csődje miatt külföldön rekedt magyar turisták hazaszállításához, a gazdasági minisztérium szerint a valós költség ennek a tízszerese. A tárca ezért ma 75 millió forintos támogatást utalt át a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK).
Az összeggel nem a felelőtlenül gazdálkodó utazási irodán, hanem az utasokon kívánnak segíteni - szögezte le Glattfelder Béla, a tárca politikai államtitkára. A minisztérium elvárja, hogy a BIKIK ,,a későbbiekben tegyen jogi lépéseket a HTC irányában". Az első lépést már tegnap megtette a kamara, amikor a céget törölte az utazási irodák listájáról és tisztségviselőit, illetve a kft. tagjait öt évre eltiltotta a szakma gyakorlásától.

A hasonló esetek elkerülésére a minisztérium szerint törvényben kell szabályozni, hogy az utazásszervezők a hazaszállítás költségeinek 100 százalékáig rendelkezzenek garanciával. Glattfelder Béla szerint ennek két formája lehet: vagy a biztosítási kötelezettség kiterjesztése, vagy pedig egy, az utazásszervezők befizetéseiből létrehozandó utasvédelmi alap kialakítása A HTC képviselői tegnap még arról beszéltek, hogy az összes, még külföldön nyaraló utas hazaszállításához 25 millió forintra lesz szükség. Az AXA Colonia biztosító pedig azt közölte, hogy 35 milliós keretéből eddig 20 milliót fordított a ,,mentőakcióra", vagyis 15 millió áll rendelkezésre. Ehhez képest a gazdasági tárca kedden délután már 100 milliós költséget emlegetett. A 75 millió forintot visszatérítendő támogatás formájában kapja a BKIK. Kérdés viszont, hogy ha a HTC képtelen fizetni, ki fogja visszafizetni az összeget.

Bár a hétfői hírek a HTC fizetésképtelenségéről szóltak, a Fővárosi Bíróságon kedden nem kezdeményeztek sem csőd-, sem felszámolási eljárást a HTC utazásszervező iroda ellen. Ezt Kiss Gábor bíró, a gazdasági kollégium vezetője közölte.

Kovács Kázmér ügyvéd elmondta: a pórul járt utasok polgári peres úton követelhetik vagyoni és nem vagyoni káruk megtérítését. Vagyoni kár lehet a befizetett pénz, amiért a károsultak nem kaptak ellenszolgáltatást, illetve azok a többletköltségek - rendkívüli szabadság, kiesett jövedelem, vagy akár taxiköltség - amelyek az utazás, illetve a hazatérés meghiúsulása miatt keletkeztek. "Ezzel együtt peresíthető a nem vagyoni kárigény is, amely akár többszázezer forintos nagyságrendű is lehet" - tájékoztatott az ügyvéd. Kovács Kázmér megítélése szerint a jogos követelésektől messze elmaradnak az érvényesíthető követelések abban az esetben, ha csupán a rossz pénzügyi helyzetben lévő utazásszervező céget perlik be a károsultak. A hazai bírói gyakorlatban azonban ismert olyan döntés, amely a cégvezetők személyes és korlátlan kártérítési felelősségét állapította meg, arra hivatkozva, hogy visszaéltek a gazdasági társaság törvényben biztosított korlátolt gazdasági felelősségével.

Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője elmondta, hogy eddig 10 olyan személy tett büntető-feljelentést csalás miatt, aki befizette a pénzt, de nem jött létre az utazás. Az esetet jelenleg feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja az VI-VII. kerületi kapitányság.

Kedden déli fél egykor a Malév járatot indított 152 utasért a görögországi Kos szigetére, a Neckermann Utazási Iroda és az AXA Colonia Biztosító Rt. finanszírozásával - jelentette be Kocsi Margit a Malév Rt. szóvivője. Délután hatkor újabb járat indul, ezúttal a krétai Heraklionba, ahonnan 194 utast szállít haza. A rendkívüli charter-járatot a Gazdasági Minisztérium rendelte meg.

További tárgyalásoktól függ, hogy a Malév Korfuról hazaszállítsa az ott rekedt 154 utast. Ha az illetékesek a Malév-járat kiküldése mellett döntenek, úgy a repülőgép szerdán délelőtt 9 óra 50 perckor indulna. A tervek szerint négy autóbusz is indulhat Korfura és Sartira.