Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ellenzéki szavazatokkal kap pluszpénzt az MSZP-s háttérintézmény

2004.11.30. 18:53
Az MSZP több prominensének ellenében, ellenzéki képviselők támogatásával juthat 38,5 millió forintos plusztámogatáshoz a Politikatörténeti Intézet. A "magánjellegű kutatóhely" szocialistaközeli, igazgatója az MSZP korábbi választmányi elnöke.

Ellenzéki támogatással, az MSZP több meghatározó személyiségének ellenszavazata mellett döntött a parlament az MSZP háttérintézményének számító Politikatörténeti Intézet plusztámogatásáról. A költségvetés tervezetéhez Újhelyi István, az MSZP országos elnökségének alelnöke, az MSZP ifjúsági szervezetének vezetője és Vitányi Iván nyújtottak be módosító javaslatot, mely a tervezetnél 38,5 millió forinttal többet juttatna a Politikatörténeti Intézetnek.

Kárelhárítás helyett

A két képviselő indoklása szerint a hazai tudományos életben "jelentős szerepet betöltő" intézet támogatása az elmúlt években folyamatosan csökken. A kétszáztízmillió forintra növelt támogatáshoz a pluszpénzt az uránércbányászat hosszú távú környezeti kárainak elhárításától vonnák el, melyre így hatszáztízmillió forint jutna.

Az öndefiníciója szerint "állami intézményrendszeren kívül működő, magánjellegű kutatóhely" Politikatörténeti Intézet főigazgatója Földes György. Földes régebben az MSZP választmányi elnöke, jelenleg a párt József Attila alapítványának vezetője.

A módosító indítványt az országgyűlés 203 igen szavazattal, 114 nem szavazat ellenében fogadta el. Az indítványt tizenhat fideszes, egy MDF-es és öt független képviselő is támogatta, tíz kormánypárti azonban ellenezte.

Kormánytagok a javaslat ellen

A Fidesz tagjai közül igennel szavazott Kosztolányi Dénes, Rockenbauer Zoltán és Tirts Tamás. Támogatta az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly, illetve pártból nemrég kizárt Balogh László és Balsai István is. Mellette szavazott az Orbán-kormány egyik volt minisztere, Boross Imre is.

Ellenezte azonban Szalay Gábor, az SZDSZ volt vallásügyi államtitkára és több prominens MSZP-s politikus is. Nemmel szavazott Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Puch László, az MSZP pénztárnoka, Tóbiás József volt pártigazgató, illetve Nagy Sándor.