Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megalakul a magyar FBI

2004.05.18. 15:47
Két év alatt teljesen kiépülhet a magyar FBI, amely július elsején kezdi meg működését. Tíz munkatárssal jön létre az emberkereskedelem elleni osztály és 25 alkalmazottal a nemzetközi bűnözés elleni osztály. A pénzmosás elleni osztály létszámát 30-ról 40-re emelik, a kábítószer-ellenes osztály létszáma 57-tel, összesen 77-re növekszik, a korrupció elleni osztály 17, a terrorizmus elleni osztály 10 munkatárssal látja majd el feladatait.
Július 1-jén megkezdi munkáját a Nemzeti Nyomozó Iroda, amelynek végleges szerkezete 2005 elejére alakul ki - jelentette be Lamperth Monika belügyminiszter kedden. "A Nemzeti Nyomozó Iroda létrehozásával egy nyomozati csúcsintézmény jön létre, amely a legveszélyesebb és a kiemelt bűnügyek nyomozására specializálódik", és a mostaninál hatékonyabb intézmény alakul ki - mondta.

Kábítószer, korrupció, terrorizmus

A magyar FBI kialakítása során összevonnak vizsgálati és nyomozó egységeket, megerősödik a fehérgalléros, a kábítószer és a szervezett bűnözés, valamint a terrorizmus elleni nemzeti fellépés. Az Európai Unió bel- és igazságügyi együttműködésének célja, azaz a szervezett bűnözés, a kábítószer, a korrupció és a terrorizmus elleni fellépés és a rendőri együttműködés fokozása egybeesnek a Nemzeti Nyomozó Iroda létrehozásához kapcsolódó elvárásokkal.

A szervezet 2005 elejére alakul ki véglegesen, addig át kell alakítani egyes jogszabályokat a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság létrehozásához. Tíz munkatárssal jön létre az emberkereskedelem elleni osztály és 25 alkalmazottal a nemzetközi bűnözés elleni osztály. A pénzmosás elleni osztály létszámát 30-ról 40-re emelik, a kábítószer-ellenes osztály létszáma 57-tel, összesen 77-re növekszik, a korrupció elleni osztály 17, a terrorizmus elleni osztály 10 munkatárssal látja majd el feladatait - tájékoztatott a belügyminiszter.

Hétszázhuszonhárom fő a szervezetben

A Nemzeti Nyomozó Iroda szorosan együttműködik majd a Szervezett Bűnözés Elleni Központtal, valamint a határőrség vezetésével létrehozott Integrált Vezetési Központtal és az ügyészséggel. Salgó László országos rendőrfőkapitány elmondta: létrejött a 723 munkatárssal felálló szervezet vezetői struktúrája, és a vezetői értekezleten, a már ismert főosztályvezetők mellett, megnevezték az osztályvezetőket is. Az iroda kezdetben öt főosztályra: a szervezett bűnözés elleni, a bűnügyi, a gazdaságvédelmi, a pénzügyi nyomozó és a koordinációs főosztályra épül majd - tette hozzá.

A szervezeti átalakításokkal kapcsolatos újságírói kérdésre elmondta: az átszervezéshez kötődő intézkedéseket folyamatos egyeztetés előzte meg a szakszervezetekkel és a rendőrség nem tart elvándorlási hullámtól. Lamperth Mónika korábban elmondta: a Nemzeti Nyomozó Iroda a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság bázisán az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság és az internet csoport integrálásával alakul meg. Létrehozásának indoka a hatásköri párhuzamosságok és felesleges vezetői szintek megszüntetése, valamint az, hogy megfeleljenek az EU-elvárásoknak és az új büntetőeljárási törvénynek.