Emma
9 °C
26 °C

Hull a pelyhes

2001.01.23. 16:17
Komárom-Esztergom megyében ónos eső szitál, északkeleten és Budapesten havazik. Az illetékesek felkészültek. Magyarországra megérkezett a tél és a koccanások. Estére várhatóan lefagynak az utak. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. megkezdte a rendkívüli hómunkások toborzását, egy éjszakára kétezer-egyszáz forint a tarifa.

Az Utinform jelentése szerint Komárom-Esztergom megyében ónoseső-szitálás, északkeleten havazás nehezíti a közlekedést. A sószóró autók folyamatosan dolgoznak, de meg kell várni, míg a só megteszi hatását. Az óvatos vezetés ezután is ajánlott, mert az utak nedvesek maradnak. A fővárosban a tömegközlekedési eszközök menetideje megnőtt. A kockakővel burkolt utakon 5-6, a magasabban fekvő, hegyi területeken akár 10-15 perccel is tovább tarthat a buszok útja. Az eddigi egyetlen komoly baleset a Törökvész úton következett be, ahol a tizenegyes busz autóval ütközött.

Több koccanásos baleset

Lalák Ferenc alezredes, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának helyettes vezetője szerint megnőtt a koccanásos balesetek száma. Az igazán komoly karambolokból nincs több mint az átlagos napokon, de ez inkább annak tudható be, hogy mindenki óvatosabban próbál vezetni. A rendőrség felkészült az esetleges forgalmi dugók elhárítására. Rendőröket vezényeltek ki minden fontosabb közlekedési csomópontra és kereszteződésre. Feladatuk a szokásostól eltérően nem csak a szabálysértések figyelemmel követése, hanem a fennakadások megelőzése, valamint elhárítása és a kisebb balesetek gyors kivizsgálása is.

2100 forint a hómunkásoknak

Rendkívüli hómunkásokat vesz föl a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.- tájékoztatta az Indexet Szegedi Péter szóvivő. Este tíz és hajnal hat óra között nettó 2100 forintot fizet a közterület-fenntartó a hómunkásoknak. A reggeli műszakban dolgozók 1600, a délutániban pedig 1800 forintot kapnak készhez.

Jelenleg 73 szórógép járja Budapest főútvonalait, de a mellékutakat még nem sikerült megtisztítani.

Jelenleg az ország nagyvárosaiban fagypont körüli, rosszabb esetben fagypont alatti a hőmérséklet. A magas páratartalom miatt fennáll a veszélye, hogy estére eljegesednek a közlekedési útvonalak, és megnőhet a balesetek száma is.