Magyar hiénáktól óvják a brit turistákat

2006.05.11. 09:55
Hiéna taxisok, százezres számlákat fizikai erőszakkal behajtó szórakozóhelyek, igazoltató, előállítással fenyegető álrendőrök és a zsebtolvajok városa Budapest. Legalábbis a brit nagykövetség ezt a képet festi a magyar fővárosról utazási tanácsaiban az elmúlt időben elszaporodott panaszok nyomán.

Hiéna taxisokra figyelmezteti Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége a Magyarországra látogató brit turistákat. A nagykövetség honlapjának utazási tanácsok menüpontjában az Egyesült Államok nagykövetségéhez hasonlóan a turistákból százezres összegeket kizsaroló szórakozóhelyekre és a velük összejátszó taxisok jelentette veszélyre hívják fel a figyelmet.

Behajtják a számlát

A nagykövetség tájékoztatása szerint a túlszámlázás és az irreálisan magas összegek akár fenyegetések árán történő kizsarolása leginkább a főváros V. kerületének luxusszállodái környékén létesült szórakozóhelyekre jellemző. Általános módszerként írják le azt, hogy a számlához italonként 20 000 forintot számolnak fel. Az így keletkező számlákat a szórakozóhelyek biztonsági emberei akár fizikai fenyegetések árán is behajtják.

A nagykövetség szerint a zsaroló módszerekkel dolgozó szórakozóhelyek jó kapcsolatot ápolnak a taxisokkal, akik jutalék fejében ajánlják a helyeket a szórakozni vágyó turistáknak. A nagykövetség azt tanácsolja a brit állampolgároknak, hogy ne kérjenek szórakozási tanácsot a taxisoktól és ne hagyják magukat rábeszélni szórakozóhelyek meglátogatására.

A hotelekben bíznak, a rendőrökben nem

Általánosságban azt ajánlják, hogy a turisták inkább telefonon rendeljenek kocsit a "megbecsült" taxitársaságoktól. Hogy ezek melyikek, azt a nagykövetség szerint a szállodák portáján megmondják.

A nagykövetség emellett a zsebtolvajokra is figyelmezteti a turistákat. A zsebelés a követség szerint nagyon elterjedt Budapesten. A rendőröktől is óvják a turistákat. Mint írják, a bűnözők gyakran rendőrnek álcázzák magukat. Az álrendőrök megtévesztésig hasonlítanak az igaziakra, ahogy a nagykövetség írja, igazoltatják a turistákat és előállítással fenyegetőznek.

A figyelmeztetés kiadását a panaszok megszaporodása indokolta. "Lehet, hogy ez csak a brit turisták jelentősen növekvő száma miatt történt, de a trend egyértelműen több csalást jelezt" - nyilatkozta az esetről a Napi Gazdaságnak John Nichols brit nagykövet.  • Hírek
  • Hírek