Auguszta
-7 °C
0 °C

Október 15-e előtt nem módosul a gyülekezési törvény

2004.09.16. 16:26
Nem módosul a tervezett hungarista tüntetésig a gyülekezési törvény, mert a négy parlamenti párt egyezetésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy alkotmányos megoldással nem akadályozható meg a már engedélyezett demonstráció. A későbbi, hasonló megmozdulások megakadályozására azonban készek a parlamenti pártok.
A négy parlamenti frakció csütörtöki találkozóján megállapodott arról, hogy október 15-ig, a tervezett hungarista demonstráció napjáig nem születik olyan törvénymódosítás, amellyel a rendezvényt meg lehetne akadályozni, közölték a képviselőcsoportok politikusai újságírókkal a megbeszélés után Budapesten.

Hatékonyabb fellépést remélnek

Juhász Gábor, szocialista frakcióvezető-helyettes elmondta, a nyilas tüntetés körül kialakult helyzet okaiban a pártok nem értettek egyet, de abban igen, hogy "minden parlamenti képviselőcsoport mélyen elítéli a tervezett nyilas demonstrációt, ebben teljes egyetértés volt".

Hozzátette, a pártok elhatározták, folytatják a megbeszéléseket, és az a céljuk, hogy "alkotmányos, a jogalkalmazók számára könnyen hasznosítható és a neonáci csoportosulások működésével szemben egy hatékonyabb fellépés jogi eszközeit megteremtő" jogszabályokat alkossanak.

A Fidesz szerint a rendőrség most is léphetne

"Mi nem zárkóztunk el az elől, hogy a jövőre nézve, a hasonló neonáci megmozdulásoknak, neonáci csoportosulásoknak a visszaszorítása, az ellenük való hatékonyabb jogi fellépés eszközeiben elgondolkozzunk" - mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A politikus közölte, a visszamenőleges hatály tilalma miatt már nem születhet olyan törvény alkotmányosan, amely az október 15-ei demonstrációra alkalmazható lenne.

Répássy Róbert közölte, "továbbra is az a véleményünk, hogy a rendőrség még a mai napig is megtehetne mindent azért, hogy ezt a demonstrációt ezt mások jogainak és a szabadságának a sérelme nélkül tarthassák meg. Reméljük, hogy ezt meg is fogja tenni a rendőrség".

MDF: nem jó hír, de betiltani már nem lehet

Csapody Miklós (MDF) elmondta: "ez nem jó hír a társadalomnak, de ez tény- és alkotmányjogi kérdés, hogy az október 15-ei nyilas demonstrációt megakadályozni nem áll hatalmunkban". Mint mondta, "az, hogy a hasonló esetek kiszűrése lehetővé váljon anélkül, hogy pár tucat nyilas utcai mászkálása miatt hozzá kellene nyúlnunk mondjuk a rendszerváltoztatás nagy törvényeihez (...), a gyülekezési joghoz és az egyesülési joghoz, ez senkinek sem szándéka, viszont a szigorítás az úgy láttam, hogy igen".

SZDSZ-es aggályok

Gusztos Péter (SZDSZ) azt mondta, hogy "a Szabad Demokraták Szövetségének határozott véleménye szerint könnyebben lennének visszaszoríthatók a szélsőjobboldali megmozdulások Magyarországon, hogy ha a magát mérsékeltnek nevező jobboldal felszámolná azt a politikai szimbiózist, amelyben él a hazai szélsőjobb vezető újságíróival, vezető orgánumaival".

A politikus azt mondta,"az SZDSZ-nek, mint rendszerváltó pártnak azzal kapcsolatban vannak meglehetősen komoly aggályai, hogy a rendőrségnek a rendezvények megtartása, engedélyezése előtt politikai mérlegelési jogosítványokat, (...) politikai mérlegelési döntés lehetőségét és felelősségét adjuk".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!