Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megalakul az NNI, a 'magyar FBI'

2004.02.20. 16:44
Országos hatáskörrel bíró nyomozati szerv létrehozásáról döntött a Belügyminisztérium. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kezeli majd szervezett bűnözés jegyeit magán viselő gazdasági, pénzügyi, kábítószerrel, emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyeket.
A bűnügyi szervek átszervezéséről született döntés a Belügyminisztériumban. A hamarosan megalakuló Nemzeti Nyomozó Iroda alapvető feladata lesz a kiemelt súlyú gazdasági, pénzügyi, kábítószerrel, emberkereskedelemmel összefüggő, a szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bűncselekmények felderítés és nyomozása - tájékoztatott a belügyminiszter.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság bázisán, az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság, és az internet-csoport integrálásával alakul meg - mondta sajtótájékoztatóján Lamperth Mónika, majd hozzátette: a létrehozás indoka a hatásköri párhuzamosságok és felesleges vezetői szintek megszüntetése, az EU-elvárásoknak, és az új büntetőeljárási törvénynek való megfelelés.

Törvényt kell módosítani

Az irodát két ütemben hozzák létre, 2004. március 1. és június 30. között megalakul a Nemzeti Nyomozó Iroda, amelyet a szükséges törvénymódosítás végrehajtása után kivonnak az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság struktúrájából, így önálló területi besorolású nyomozó hatósággá válik.

Az NNI-ben megerősítik a kábítószer-bűnözés, a korrupció, a gazdasági bűnözés elleni osztályokat, új részlegként megalakul az emberkereskedelem elleni, a terrorizmus és extrémizmus elleni osztály. Az átalakításban minden felkészült szakemberre számítanak, és lesznek, akiknek alacsonyabb lesz a beosztásuk, de az átalakítás miatt "senki nem visz haza kevesebb pénzt", mint amennyit eddig keresett - tette hozzá a belügyminiszter, aki felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy szerdáig tegyen javaslatot az új szervezet vezetőire.

A drogra összpontosítanak

Salgó László elmondta: az NNI öt nagy szervezeti egységből áll majd: a szervezett bűnözés elleni, a bűnügyi, a koordinációs, a gazdaságvédelmi és a pénzügyi nyomozó főosztályból. Ez később a gazdaságvédelmi és a pénzügyi nyomozó főosztályok integrálódásával négyre csökken.

A kábítószer-ellenes osztály létszámát 25-ről 82-re emelik, valamint a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság öt területi kirendeltsége is a kábítószer-bűnözés elleni fellépésre koncentrál. Tervezik egy hatodik alegység létrehozását is, székesfehérvári központtal - tette hozzá.

Az országos rendőrfőkapitány közölte: azzal, hogy a megalakítás második ütemében a NNI kikerül az ORFK struktúrájából, és az adónyomozó-kirendeltségek a megyei kapitányságok létszámába olvadnak, 306 emberrel megerősítik a végrehajtó állományt. Az átalakítás során az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság létszáma a jelenlegi 1176-ról 415-re csökken, a jelenlegi 117 vezetőből csak 32-nek marad meg a vezetői beosztása. Az NNI végleges létszáma 417 lesz, "ebben különlegesen erős központi egységként a pénzügyi nyomozó osztály szerepel 40 fővel" - mondta Salgó László.