Eleonóra
-1 °C
2 °C

Több tonna húst semmisítettek meg

2003.04.18. 13:16
A fogyasztóvédelmi felügyelők a hús és hústermékek forgalmazásának első negyedéves ellenőrzése során a felkeresett 945 üzlet közül 682-ben valamilyen szabálytalanságot állapítottak meg. Mintegy 3 tonna hús esetében az ellenőrzöttek nem tudták az áruk eredetét igazolni, több mint 6 tonna árut pedig nem az előírásoknak megfelelően tároltak.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatója szerint az áruk szakszerűtlen tárolásán kívül kifogásolható volt a bolti lefagyasztás, illetve a fagyasztott termékek felengedtetés utáni értékesítése. Az utóbbi évek tapasztalataihoz viszonyítva kedvezőnek mondható az előredarált hús szabálytalan forgalmazásának csökkenő tendenciája. Ebben a kategóriában "csak" 230 kilógrammnyi áru értékesítését kellett megtiltani.

Nem mondható viszont kedvezőnek az illegális gyártásból származó termékek forgalmazása. Csaknem 7 mázsa engedély nélküli gyártásból származó hús vagy húskészítmény további értékesítését tiltották meg.

Intézkedett a hatósági állatorvos

A minőségvédelmi bírság ellenére még mindig előfordul a lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszerek forgalmazása. Pest megyében több, mint 3 mázsa, Somogy megyében több, mint 2 mázsa, Csongrád megyében csaknem 2 mázsa, Hajdú-Bihar megyében 1,5 mázsa lejárt áru kereskedelmi forgalomból történő kivonásáról kellett intézkedni.

Az élelmezésegészségügyi, élelmiszerbiztonsági előírások megsértésének súlyossága miatt a vizsgált üzletek 8 százalékában hatósági állatorvosi intézkedést kértek a felügyelők. A higiénikus állatorvosok 63 esetben csaknem 2,5 tonnányi árut koboztak el, megközelítőleg 2,3 millió forint értékben.

A nyers, főtt, pácolt, füstölt húskészítmények laboratóriumi vizsgálata során az 50 mintából 16 minta, 32 százalék volt hibás. Ebből 1 termék mikrobiológiai jellemzője, 1 termék konyhasó tartalma nem volt megfelelő. Élelmiszerbiztonsági szempontból 1 termék nem felelt meg az előírásoknak. A legtöbb kifogás a nem megfelelő jelölésből adódott.