Auguszta
-7 °C
0 °C

Február elsején bevezetik a húszezrest

2000.10.18. 14:49
A Magyar Nemzeti Bank február elsejétől bocsátja ki a húszezer forintos címletű bankjegyeket, amelyek előlapján Deák Ferenc, hátoldalán pedig a régi képviselőház épülete látható. Az új bankjegy bevezetését takarékossági és technikai okokkal magyarázza a jegybank. Ezen túl november elsejétől, a hamisítások megfékezésére új biztonsági elemmel ellátott ezreseket bocsátanak ki, ám a régiek is forgalomban maradnak.
A húszezres előlapján Deák Ferenc arcképe található
A Magyar Nemzeti Bank igazgatóságának döntése értelmében, a készpénzforgalom igényével összhangban, 2001. február elsején kibocsátják a húszezer forintos címletű bankjegyet - jelentették be szerdán. A húszezreseket még 1999-ben, a dátumváltással összefüggő kockázatok csökkentése érdekében gyártották tartalékcímletként. Így a bankjegykibocsátásnak most nincsen többlet-, csupán előrehozott gyártási költsége.

A húszezres előlapján Deák Ferenc arcképe, hátoldalán pedig a régi képviselőház Bródy Sándor utcában található épülete látható. Az új bankjegy a sorozat magasabb címleteinél megszokott összes biztonsági elemmel rendelkezik, amelyeket kiegészít egy a hátoldalon található optikailag változó tulajdonságú festékkel készült nyomat. Ennek előnye, hogy az itthon leggyakrabban alkalmazott hamisítási módszert, a színes fénymásolós sokszorosítást kiküszöböli, hiszen a változó színű nyomatot ezzel a módszerrel nem lehet reprodukálni.

Spórolnak a nagyobb címlettel

Biztonsági jel I.
A bankjegyet fény felé tartva a bal oldalon a nyomtatott arckép tükörképével egyező árnyalatos vízjelkép látható. Az alatta két betűből és hét számjegyből álló vízszintes, valamint a bankjegy jobb szélén a függőleges sorszám színe vörös, UV-fényben a vízszintes narancssárgán, a függőleges vörös színben fluoreszkál.
A magas címlet bevezetését a jegybank egyrészt technikai másrészt költségtakarékossági okokkal magyarázza. A hazai forgalom ugyanis igényli a jelenleginél magasabb címletű bankjegyet. A tízezer forintos 1997-es bevezetése óta a bruttó hazai termék (GDP) jelentősen növekedett, és ezzel párhuzamosan az utóbbi években a készpénzállomány is mintegy duplájára nőtt. Szeptember végén 920 milliárd forint készpénz forgott, szemben az 1997-i 540 milliárddal. A jelenlegi készpénzállomány értékének 74 százalékát a tízezres címletek adják.

Ezek szerint a húszezres kibocsátásával csökken a tízezer forintos iránti igény, a készpénzforgalom pedig kevesebb bankjeggyel, olcsóbban lebonyolítható.

Új biztonsági elem az ezreseken

November elsejétől új biztonsági elemmel, a húszezreseknél alkalmazott optikai nyomattal ellátott ezreseket hoz forgalomba a MNB. A biztonsági nyomat, amelyen az MNB betűk jelennek meg a bankjegy előoldalára kerül, és a rátekintéstől függően vöröseslila vagy sárgászöld színű. Erre azért volt szükség, mert míg a magasabb címleteket védte a fóliacsík, addig az ezrest gyakran hamisítják. További módosítás még, hogy az idén nyomtatott ezer forintos bankjegyeken, az előoldal bal alsó sarkában a sorszám helyett a MILLENIUM felirat olvasható. Az 1998 óta kibocsátott ezresek, a kikopásig, továbbra is forgalomban maradnak.

Még piacon van kilencszázezer régi ötezres

Biztonsági jel II.
A vízjelmezőt UV-fénnyel megvilágítva, korabeli öltözetben sétáló pár képe jelenik meg, mely világoszöld színben fluoreszkál.
Az MNB egy évvel kitolta a régi és leggyakrabban hamisított ötezresek elévülésének határidejét: így 2001. november elsejéig a jegybank még elfogadja a bankjegyeket. A visszavonás elhalasztásának oka, hogy a nyolcmillió régi ötezresből még 900 ezer darabot nem váltották át.

Az 1998. december 31-én bevont százforintos bankjegyek elévülési határideje 2000. december 31., ám mivel az említett nap bankszünnap, az MNB pénztárai január 2-án még átváltják törvényes fizetőeszközre.

A húszezres biztonsági elemei

A bankjegyet fény felé tartva, baloldalon a nyomtatott arckép tükörképével egyező árnyalatos vízjelkép látható. Az alatta két betűből és hét számjegyből álló vízszintes, valamint a bankjegy jobb szélén a függőleges sorszám színe vörös, UV-fényben a vízszintes narancssárga, a függőleges vörös színben fluoreszkál.

A hátoldalon optikailag változó tulajdonságú festékkel nyomtatott rozetta a rátekintés szögétől függően vagy vöröseslila vagy szürkészöld. A vízjelmezőt UV-fénnyel megvilágítva korabeli öltözetben sétáló pár képe jelenik meg.

Ezeken kívül hologram hatású fémcsík, biztonsági szál, UV-fényben fluoreszkáló, különböző színű jelzőrostok, mikroírás, rejtett kép és illeszkedő jel nehezíti a hamisítók munkáját.

Új román műanyag pénz
Október 23-tól Romániában új 500 ezer lejes bankjegyet és 1000 lejes fémpénzt hoznak forgalomba. Az 500 ezer lejes bankjegy (értéke 6000 forint körüli, 1 forint 80 lej) a napfogyatkozás alkalmából kiadott 2000 lejeshez hasonlóan műanyagból lesz. Az ezer lejes érmével párhuzamosan az 1000 lejes bankjegy is fizetőeszköz marad.

Hazai bankjegyhamisítási adatok
Az új típusú bankjegysorozat esetében a hamisítások száma nemzetközi összehasonlításban is alacsony. 1999 előtti években egymillió bankjegyből 50 volt hamis, míg a nyugat európai átlag 60-70 körül van. 1999-ben azután, a régi ötezresek tömeges hamisítása fordított a kedvező statisztikákon: amennyiben az MNB nem döntött volna a bankjegyek azonnali bevonásán, hazánk toronymagasan verte volna a nemzetközi mezőnyt. Jelenleg 1 millió bankjegyből körülbelül 40 hamis. Idén szeptember elejéig 6500 hamis bankjegy került az MNB-hez. Ezekből mintegy 6000 darab ezres, 300 régi ötezres volt. Ez a magas arány indokolja az ezresen november elsejétől bevezetett új biztonsági elemet. A leggyakrabban színes fénymásolóval és a különböző számítógépes trükkökkel hamisítanak hazánkban. Az új bankjegysorozatnak csupán a színét lehet visszaadni, de házilagos módszerekkel egyik biztonsági elemet sem lehet előállítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!