Lukács
1 °C
14 °C

Horváth 2 milliót fizetett szociális bérlakásáért

2002.01.14. 19:02
Tovább tart a nyilatkozatháború Horváth Zsolt fideszes parlamenti képviselő kecskeméti lakásügyéről. A politikus 47 négyzetméteres szociális bérlakását cserélte 114 négyzetméteresre. A szocialisták szerint lakáscseréről csak akkor lehet beszélni, ha két bérlő állapodik meg, a helyhatóság nem bonyolíthat magától ilyet. Horváth Zsolt kitart a mellett, hogy a tranzakció megfelelt a törvényeknek.
Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, az egészségügyi tárca korábbi politikai államtitkára szociális bérlakáshoz jutásának módját, valamint annak bérét bírálta hétfői sajtótájékoztatóján Kecskeméten a Magyar Szocialista Párt városi szervezete. Szűcs Tibor, az MSZP városi szervezetének elnöke, a helyi önkormányzat szocialista frakciójának vezetője úgy tudja, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Párt színeiben megválasztott kecskeméti országgyűlési képviselő pályáztatás nélkül, soron kívül jutott a városban egy szociális bérlakáshoz, úgymond csere címén.

"Pályáztatni kellett volna a megüresedett lakást"

A szocialisták vitatják, hogy bérleménycsere történt, hiszen az két bérlő között jöhet létre, Horváth Zsolt viszont egy önkormányzati tulajdonú lakás leadásával ugyanabban az épületben egy üres, a korábbinál kétszer nagyobb önkormányzati tulajdonú lakásba költözött be - érvelt Szűcs Tibor. Rámutatott: az érthetetlen okból régóta üresen álló lakás bérleti jogára pályázatot kellett volna kiírni, s az új kiutalás előtt ismét vizsgálni kellett volna a szociális bérlakáshoz jutás feltételeit, azaz az igénylő szociális, vagyoni és jövedelmi helyzetét.

Határozatlan ideig maradhat bérlő Horváth

Hozzátette: Kecskeméten immár általános gyakorlat, hogy az önkormányzati lakás bérlőivel 5 évre szólóan kötnek szerződést, Horváth Zsolt bérleti szerződése viszont határozatlan időre szól. Bruszel László, a kecskeméti szocialista frakció helyettes vezetője megjegyezte: nem tartják elképzelhetetlennek, hogy az idevonatkozó helyi jogszabályok szerint - mint erről egy médiának a jegyző már nyilatkozott -, valóban törvényesen zajlott minden. Ugyanakkor az eljárás erkölcsileg súlyosan kifogásolható - hangsúlyozta.

Etikailag kifogásolható tranzakció

Leszögezte: etikailag mindenképpen elfogadhatatlan, hogy miközben a városban több száz rászoruló vár bérlakásra, aközben egy akkor még államtitkári fizetést kapó, havi több százezer forintos jövedelmű fideszes országgyűlési képviselő jut hozzá egy kedvezményes díjú szociális bérlakáshoz. Újságírói kérdésre válaszolva közölte: tudomásuk szerint Horváth Zsolt a 114 négyzetméteres belvárosi lakás bérleti díjaként a tavalyelőtti, 2000 nyarán történt kiutalás idején havi 12 ezer 545 forintot fizetett, jelenleg pedig 15 ezer 800 forint a lakás havi bére.

A sajtótájékoztatón a szocialisták hangot adtak annak a kifogásuknak is, hogy a szóban forgó lakást a fideszes képviselő beköltözése előtt soron kívül újították fel, komfortosból összkomfortossá átalakítva. A helyi MSZP-s képviselők úgy tudják, hogy a felújítás összesen négymillió forintos költségeihez Horváth Zsolt egymillió 750 ezer forinttal és az összeg áfájával járult hozzá, de ebből 400 ezer forintot lelakhat, s a további költséget a lakás kezelője viselte. Az MSZP két városi képviselője a lakásügy kapcsán tíz kérdésből álló levelet küldött Horváth Zsoltnak és Szécsi Gábor polgármesternek, s az érintettől, valamint a város első emberétől érdemi választ várnak. A szocialista városatyák az újságírók azon felvetésére, hogy az egyik helyi lap által már tavalyelőtt és többször is megszellőztetett üggyel miért nem foglalkoztak korábban, állították: a helyi és országos médiából most szereztek tudomást az ügyről.

Horváth: Minden törvényes volt

Az önkormányzati tulajdonú bérlakást törvényesen, cserével, egy másik bérlakás leadásával szereztem meg - reagált az MSZP városi szervezete sajtótájékoztatóján hétfőn elhangzottakra, a kecskeméti lakásának megszerzési módjára vonatkozó bírálatra az MTI megkeresésére Horváth Zsolt. A Fidesz - Magyar Polgári Párt színeiben megválasztott kecskeméti országgyűlési képviselő leszögezte: még 2000 első félévében lakást cserélt, arról a helyi médián keresztül a város polgárai értesülhettek, s valamennyi önkormányzati képviselő is tudott róla.

Saját zsebből fizetett felújítás?

Ebben az épületben születtem, 37 éve élek ebben a háztömbben, a leadott lakásba a családom egykor még tanácsi kijelölésű bérlőként került - mondta. Kifejtette, hogy nősülése és első gyermekük megszületése után az otthon már szűkössé vált, s amikor meghallotta, hogy a lakóépületben egy nagyobb lakás megüresedett, benyújtotta rá cserekérelmét, mert itt szeretett volna maradni. Horváth Zsolt az MTI-nek azt is elmondta, hogy 2 millió 250 ezer forintot fizetett be a csereként kapott önkormányzati tulajdonú lakás felújítására, továbbá egy saját erőből felújított lakást adott le.