Klaudia
-3 °C
3 °C

Kóka tudni akarja, hogy ő-e az áfacsalással vádolt miniszter

2007.06.09. 00:25
Az SZDSZ arra szólítja fel Dávid Ibolyát, az MDF elnökét, hogy tárja fel bizonyítékait, ha vannak, azokkal a híresztelésekkel kapcsolatban, amik áfacsalással hozzák összefüggésbe Kóka János nevét, vagy kérjen bocsánatot az érintettől - tartalmazza a liberális párt közleménye. Dávid Ibolya szerint az MDF-nek semmi köze a hvg.hu cikkéhez.

"Arra kérjük Dávid Ibolyát, hogy az MDF sunyi utalások helyett tegye nyilvánvalóvá: Kóka Jánost vádolják-e áfacsalással. Hozza nyilvánosságra az állítólagos esettel kapcsolatos információit, hogy a megvádoltnak legyen módja a védekezésre! Kóka János a tiszta verseny megteremtéséért és az előjogok, ügyeskedések nélküli Magyarországért dolgozik a kormányban, ezért kész a hamis vád ellen bíróságon is megtenni a jogi lépéseket" - olvasható a dokumentumban.

Mint írták, az SZDSZ megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy pénteken "MDF-közeli körök" információira hivatkozva olyan híresztelések láttak napvilágot, amelyek áfa-csalással hozzák összefüggésbe Kóka János nevét. A vád szerint Kóka János 2007. március 31-én, elnökké választásának estéjén adómentesen, számla nélkül rendezte tartozását. Ahogy az elmúlt napokban, úgy most sincs nyíltan megnevezett vádlott és konkrét bűn, sőt, a vádaskodások terjesztői is inkognitóban maradnak. De tekintettel arra, hogy csütörtökön (még Kóka János nevének említése nélkül) Dávid Ibolya szájából hangzottak el az inszinuációk, az SZDSZ felszólítja az MDF elnökét, hogy vagy tárja elő bizonyítékait vagy kérjen bocsánatot mindazoktól, akiket megrágalmazott.

Nem Kókára gondolt

Dávid Ibolya erre reagálva elmondta: az MDF-nek semmi köze a hvg.hu-n megjelent információkhoz. "Először hallottuk azt a feltételezett állítást, miszerint ez elnökké választása estéjén történt meg Kóka Jánossal. Mi nagy érdeklődéssel olvastuk a Manager Magazin májusi és júniusi számát. Ez alapján kérdéseket fogalmaztunk meg Gyurcsány Ferencnek és Veres Jánosnak, továbbá a kormány minisztereinek" - mondta Dávid Ibolya.

Az MTI azon kérdésére, hogy a párt szerint valóban Kóka Jánosról szólnak-e a magazinban megjelent cikkek, az MDF elnöke azt mondta: "mi a Manager Magazint olvastuk és a kormányt kérdezzük, önök kérdezzék a lapot". A hvg.hu péntek este azt írta, MDF-hez közeli körök egyértelművé tették, hogy Kóka János volt az a miniszter, aki áfa nélkül fizetett egy étteremben.

Az internetes portálon az olvasható, hogy a gazdasági tárca vezetőjének asszisztense egy zártkörű rendezvényen, ahol az SZDSZ elnökválasztásának győztesét ünnepelték - a Manager Magazin állítása szerint - a tulajdonossal közölte: "a politikus a rendezvény áfával értendő bruttó árát nem fizetné, inkább zsebbe fizetne, hiszen ez a magánpénze, nem a hivatali büdzséből megy". Az ügyet nyilvánosságra hozó magazin júniusi számában közölte, hogy APEH-ellenőrzést és bírságot kapott az az étteremtulajdonos, akinek vendéglátóhelyén az áfa megfizetése nélkül rendezte a számlát egy miniszter. A magazin a májusi számában írt először az ügyről.

"Szabályos számla ellenében fizették ki a Kóka János SZDSZ-elnökké választása után tartott rendezvényt" - mondta Fekula László, a Colombus Étterem üzemeltetéséért felélős cég ügyvezetője szombaton az MTI-nek. Az ügyvezető cáfolta az APEH-ellenőrzés hírét is. Mint mondta, körülbelül 60-80 vendég vett részt az SZDSZ elnökválasztása után tartott rendezvényen. "Távozáskor a rendes, étlapi árainkon fizettek, készpénzzel, számla ellenében" - mondta, hozzátéve, hogy a fizetés nem áfás számla ellenében történt. Úgy tudjuk azonban, hogy a Manager Magazinban megjelent eset nem a Colombus Étteremben történt.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke péntek reggel a Napkeltében közölte, a parlament elé viszik az áfa-csaló miniszter ügyét, mert a kormány megpróbálta eltusolni az ügyet "politikai rendőrségként" használva az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH).

Az MDF a kormányfőhöz is levelet írt az eset tisztázására. A válaszban a miniszterelnök nevében nyilatkozó Gál J. Zoltán államtitkár azt írta, mivel az MDF újságcikkből átvett vádját semmivel nem támasztotta alá, ezért nem adottak a vizsgálat lefolytatásának feltételei ebben az ügyben. Megkerestük a két cikket jegyző újságírókat, ők azonban sem a forrásukat, sem az érintett miniszter nevét nem árulták el.