Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Mégsem lesz jégpálya a Parlament előtt

2006.11.23. 14:19
Biztonsági okokból nem lehet műjégpálya a Kossuth téren, tudtuk meg. A kancellária azon gondolkodik, hogy máshol szervezzék meg a hagyományos programot, bár a kormányszóvivő állítja, tovább tárgyalnak a rendőrséggel. A Kossuth tériek kettős hatalmi rend kiépítésére készülnek.
Kettős hatalmi rend kiépítésére készülnek a Kossuth tériek

Rendszerváltó népgyűlésekkel, majd alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával akarják feloszlatni a parlamentet és hatályon kívül helyezni az alkotmányt a "Kossuth téri forradalmárok", akiknek képviselői csütörtökön sajtóértekezleten ismertették a kettős hatalmi rend kiépítésének menetét. "Ez nem hőbörgés, a csőcselék lázongása, hanem egy tudatosan előkészített forradalom.

December 21-re tervezik az alkotmányozó nemzetgyűlést. Halász József, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány elnöke szerint az alkotmányozó nemzetgyűlésen "hatályon kívül helyeznék a jelenlegi alkotmányt, feloszlatnák a parlamentet és kettős hatalmi rendet építenének ki, ahol a nép gyakorolhatja a valódi hatalmat".

Bár 2002 óta minden télen ingyen lehet korcsolyázni a Parlament előtt, idén ez a sorozat biztosan megszakad. A Miniszterelnöki Hivatal ugyan kiírt egy közbeszerzési pályázatot a Kossuth téri jégpálya megépítésére és üzemeltetésére, de a rendőrség biztonsági okokból ezt nem engedélyezi.

Információink szerint már eldőlt, hogy a Kossuth téren biztosan nem lesz idén műjégpálya, mivel a rendőrség a Miniszterelnöki Hivatal kérésére sem oldja fel a téren október 23-án elrendelt műveleti terület miatti blokádot. A kancellárián most azon gondolkodnak, hogy milyen másik helyszínen lehetne a jégpályát megcsinálni.


2005 első vasárnapján is sokan korcsolyáztak az Országház előtt

A döntés mögött valószínűleg az áll, hogy a Kossuth téren korábban tüntetők már bejelentették, ha leszerelik a kordonokat a Parlament előtti téren, akkor visszamennének demonstrálni, ha pedig jégpályát építenének oda, akkor akár korcsolyázva is tüntetnének.

A kormányszóvivő a rendőrség válaszára vár

"Várjuk a rendőrség hivatalos állásfoglalását. Jelen pillanatig egyeztetések zajlottak a rendőrséggel" - nyilatkozta Danks Emese. Utalt arra, hogy mint eddig minden évben, az idén is december 22-től január 21-ig szeretnék nyitva tartani a jégpályát. A kérdésre, vizsgálják-e annak lehetőségét, hogy a Kossuth tér helyett más helyszínen állítsák fel a jégpályát a kormányszóvivő megismételte, hogy várják a rendőrség állásfoglalását.

Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI többszörös megkeresésére újra és újra azt válaszolta, hogy a Kossuth tér november 24-e után is műveleti terület marad. Idézte Gergényi Péter budapesti főkapitány korábbi kijelentését, miszerint "amíg a biztonsági kockázat fennáll, addig ezt a műveleti területi jelleget fenntartja". "Erről van szó most is" - tette hozzá Jármy Tibor kedden.

A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága kedden elutasította a korábbi Kossuth téri tüntetők kérelmét, akik a Parlament elött részen akartak márciusig demonstrálni. A Felvonulási téren kaptak egy hetet.

A 2002-es kormányváltás után hagyományteremtő szándékkal teremtett lehetőséget a parlament előtti korcsolyázásra a Miniszterelnöki Hivatal.