Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Korcsolyás tüntetésre készülnek a Kossuth téren

2006.11.23. 09:49
December 23-tól január 21-ig üzemelhet majd műjégpálya a Kossuth téren. A Parlament előtti rész azonban december 24-ig biztosan műveleti terület lesz, de a tüntetők már a korcsolyázást tervezgetik.

Kiírta a Miniszterelnöki Hivatal a Parlament elé tervezett műjégpálya közbeszerzési pályázatát, pályázni december 5-ig lehet. Az 1500 négyzetméteres jégpálya december 23-tól január 21-ig üzemelhet majd.

A Kossuth tér október 23-a óta azonban rendőrségi műveleti terület, és erre hivatkozva nem engedélyeznek például tüntetéseket.

A BRFK kommunikációs osztályátától annyit tudtunk meg, hogy Gergényi Péter budapesti rendőrkapitány úgy döntött: ameddig szükségesnek tartják, addig lesz műveleti terület a tér. (Korábban arról volt szó, hogy december 24-ig biztosan műveleti terület marad a parkoló.) A Miniszterelnöki Hivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a rendőrség állásfoglalására várnak, hogy ha lehet, akkor milyen körülmények között lehet jégpályát építeni és üzemeltetni a Kossuth téren.

A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága kedden elutasította a korábbi Kossuth téri tüntetők kérelmét, akik a Parlament elött részen akartak márciusig demonstrálni. A Felvonulási téren kaptak egy hetet.


2005 első vasárnapján is sokan korcsolyáztak az Országház előtt

Korábban élőláncot ígértek a parlament köré, de ennek szervezéséről egyelőre nem tudtak részleteket mondani. Molnár Tamás a Kossuth téri tüntetéseket annak idején szervező Magyar Nemzeti Bizottság egyik ügyvivője viszont az Indexnek elmondta, mindenképpen vissza akarnak menni a Parlament elé, ha a rendőrség lebontja a kordonokat. "Ha lebontják, és lesz jégpálya, akkor zászlós, transzparenses tüntetők is korcsolyázhatnak majd" - mondta, majd hozzátette, leleményesek az emberek.

Arra a kérdésre, hogy miként különböztetik és kezelik majd a korcsolyázókat és az esetleges bejelentés nélküli tüntetőket, azt válaszolták, folyamatosan figyelik majd az eseményeket, és ha szükséges, döntéseket hoznak.

A 2002-es kormányváltás után hagyományteremtő szándékkal teremtett lehetőséget a parlament előtti korcsolyázásra a Miniszterelnöki Hivatal.