Katalin
-2 °C
3 °C

Idea Lab: Felbonthatatlan szerződés?

2003.06.18. 14:38
Az oktatási tárca új szakképzési helyettes államtitkára vizsgáltatja a Nemzeti Szakképzési Intézet, illetve az Idea Lab Kft. közötti szerződést, mely a szakképzéssel kapcsolatos PR-feladatok ellátásáról szól. Mint ismert e szerződés miatt kellett távoznia Sári Lajos korábbi helyettes államtitkárnak. Az Idea Labbal azonban közel sem biztos, hogy szerződést bontanak, mert a botrány ellenére a vállalkozás három évre szóló szerződést kötött például a Westend City Centerrel, amit csak tízmilliók kifizetésével lehetne felbontani.
Referenciák nélkül nyert egy 555 millió forintos közbeszerzési pályázatot az Idea Lab Kft. - adta hírül elsőként az Index. A cégnek egy évente tízszer megjelenő szakképzési lapot, honlapot, egy bevásárlóközpontban kialakítandó információs pontot, valamint nyomdai munkákat kell teljesítenie az összegért. A feladatok ellátására nyílt közbeszerzést hirdetett a Nemzeti Szakképzési Intézet, ennek ellenére a pályázatra csak az idea Lab Kft. jelentkezett.

A cégről az Index kiderítette, hogy az több szálon köthető ahhoz a Németh János üzletemberhez, akivel Sári Lajos szakképzési helyettes államtitkár együtt utazott a manchesteri BL-döntőre. A szabad demokraták volt pártigazgatója az összeférhetetlenséget feltáró írásunk után leköszönt, ezzel azonban nem ért véget az Idea Lab-sztori.

Sztárok a szakképzésről

A cég időközben ugyanis elkészítette a Szakmalap című kiadványt, mely a szakképzésben résztvevő tanároknak, diákoknak szól, illetve a szakképzést hivatott népszerűsíteni. A harminc szám előállítását az Index információi szerint közel százmillió forintért vállalta a cég, ami annak ismeretében, hogy a hasonló példányszámú lapok mennyibe kerülnek, nem nevezhető olcsónak. Az évi tíz megjelenésre tervezett folyóirat első száma ugyanakkor a szakképzés helyett sztárokról, az egészséges életmód népszerűsítéséről, illetve a szakképzésben résztvevő, többnyire hátrányos helyzetű családból származó diákok tanulmányaihoz kevéssé köthető snowbordozás rejtelmeiről szól.

"Még nem fizettünk egy forintot sem"

Jakab János, az új szakképzési helyettes államtitkár az Indexet biztosította arról, hogy egyelőre egyetlen forintot sem kapott a cég, ám az elvégzett munkáért a szerződés alapján mindenképpen fizetni kell majd. Az államtitkár arra a felvetésünkre, hogy szerződést bontanak-e, úgy válaszolt: szakértők vizsgálják a lehetséges lépéseket.

Hároméves szerződés a Westenddel

Bonyolítja ugyanakkor a helyzetet, hogy a pályázatnyertes vállalkozás időközben szerződést kötött a Westend City Centerrel, melyet határozott időre, konkrétan három évre kötöttek. A Westend üzemeltetési igazgatója szerint ha felbontanák a szerződést, az tízmilliós nagyságrendű kötbér kifizetését vonná maga után. A bevásárlóközpontban ugyanis 650 euróba kerül évente egy négyzetméternyi üzlethelyiség bérlete, de ebben benne foglaltatnak az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek is.

Bár arról nem kaptunk felvilágosítást, hogy mekkora üzlethelyiséget bérelt a vállalkozás, ha ennek mérete például száz négyzetméter volna, az azt jelenti, hogy napi áron évi valamivel több mint 17 millió forint volna a bérleti díj, ez három évre számolva 51 millió forint, ami csekély összeg ahhoz képest, hogy a szakma pont működtetésére az Ide Lab 240 millió forintot szánt három évre.

Százmillióval drágább szakmapont

Hegedűs Gábor a cég ügyvezetője a konkrét összeg említése nélkül korábban úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb tétel a megbízási díjból az információs pont megnyitása és működtetése, de a 240 millió forint az általa elmondottak alapján irreális összegnek tűnik. Hegedűs ugyanis azt közölte: az információs pont megnyitását drágítja, hogy meg kell tervezni az arculatát és egy-egy rendszergazda mellett három-négy személyt is foglalkoztatni kell, valamint, hogy egy bevásárlóközpontban kell felállítani. Ha a szakmapont dolgozóinak fizetése közterhekkel együtt személyenként havi 400 ezer forint, a bérköltség akkor sem haladja meg három évre a 84 millió forintot. A bérleti díj és a bérek költsége túlzó becslés esetén is legalább 100 millió forinttal több, mint ami reális volna.

Mérlegelik mi olcsóbb

Az Index információi szerint az oktatási tárcánál a vizsgálódás eredményétől teszik függővé, hogy milyen módon rendezzék az egyre kínosabbá váló Idea Lab-ügyet, és mérlegelik majd mi olcsóbb: felbontani a szerződést, vagy sem. A megállapodást egyébként csak közös megegyezéssel lehetne felbontani, mivel a feladatokra rendelkezésre áll a költségvetési forrás, így nincsen jogi lehetőség annak felmondására az érintett vállalkozás nélkül.

A Szakmalap körkérdése: Milyen szakmát választana ma?
Csollány Szilveszter: "Ha újra kezdhetném, akkor is sportoló lennék, de kicsit másképpen csinálnám. Most már tudom, hogy mit, és hol rontottam el... Lehet, hogy ha jobban odafigyelek, akkor hamarabb elérem a céljaimat, esetleg több álmomat tudom megvalósítani. Persze, így is nagyon boldog vagyok."

Charlie: "Amikor szeptemberben megjelenik az album, akkor jön el a kalandozásom vége... A lényeg, hogy énekeljek. Mindig, mindenben az a jó, ami szívből jön. Soha nem érdekeltek az anyagiak. Eddigi életemben mindig mindent azért csináltam, mert szerettem csinálni, és nem azért, mert sokat kerestem vele. Annak idején is a szívemre hallgattam, amikor a zenész szakma mellett döntöttem. És nem bántam meg, ma is ugyanezt tenném. Azt üzenem minden pályaválasztónak, hogy bármi is legyen a döntése, csakis azt a szakmát válassza, amelyben örömét leli."

Hobo: "Zenész lennék akkor is, ha újra kezdhetném. Viszont egy olyan iskolarendszerben tanítanék szívesen, ahol érték a tudás, a költészet, a hagyományőrzés."

Náray Erika: "Máig is tanulok, és egy élethosszig tanulnom kell, mert olyan hivatást választottam, aminél ez nélkülözhetetlen. Itt most nemcsak a szövegek, dalok tanulására gondolok, hanem a továbbfejlődésre is. A kritikusok ezt úgy nevezik: "kiforrottság". Én elhivatottságnak mondanám, mert, aki szereti a szakmáját, az egy életen át képezi magát. Ha egy ilyen embertől kérdezik meg, melyik szakmát választaná, ha újra kezdhetné: - azt válaszolja - ugyanazt, amit mindig is választott." Te is ezt mondod? "Igen, imádom azt, amit csinálok. De az ember több mindent is szerethet, és kipróbálhat. Ez nálam is így van. Ha lenne időm,- inkább azt mondom,- ha egyszer lesz majd időm és energiám - eltanulom a szakács mesterség minden fortélyát. Nyitok egy kis kifőzdét, és házias ételeket tálalok fel a vendégeimnek. Nagyon szeretek főzni. Ez elég ahhoz, hogy igazán meg is tanuljam, és jó szakács váljék belőlem. Ha mindez valóra vált, majd finom ételek mellett szórakoztatom a vendégeimet dalaimmal és etüdjeimmel. Színész-Énekes-Szakácsként. Ez most úgy megtetszett, hogy elképzelhető, az leszek. Nincs lehetetlen. Láttad, ma este már voltam bárónő is!"