Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hamarosan felbontják az Idea Lab szerződését

2003.06.24. 09:35
Az Idea Lab Kft. egyetlen pontját sem tartotta be a Nemzeti Szakképzési Intézettel (NSZI) kötött szerződésének. Nem készült időben el a szakképzési folyóirat, nem nyitotta meg kapuit az információs iroda és a szakképzési portál is a vállaltnál butítottabb tartalommal indult el. Márpedig a szerződés szerint, ha a cég kétszer öt napot késik, az NSZI jogkövetkezmények nélkül elállhat a megállapodástól. A szakképzési intézet megkezdte a szerződés felbontásának előkészítését.
Az oktatási tárca jogászai azt vizsgálják, hogyan lehet felbontani az Idea Lab és az oktatási tárca háttérintézménye, a Nemzeti Szakképzési Intézet szerződését, közölte hétfőn a parlamentben Magyar Bálint oktatási miniszter. Jakab János szakképzési helyettes államtitkár ezt azzal egészítette ki az Indexnek, hogy a szakképzési intézet megkezdte a tárgyalásokat a céggel a szerződés megszüntetéséről. A szerződés egyik pontja szerint ugyanis csak közös megegyezéssel bontható fel a megállapodás. Az Index viszont idézte az államtitkárnak a megállapodás azon passzusát, amely szerint nincs szükség közös megegyezésre. Jakab János jelezte, megvizsgáltatja a szerződésbontással kapcsolatos felvetéseinket.

Az Index birtokába jutott a két fél szerződése, amely megoldást nyújt az azonnali szerződésbontásra a hivatalos megrendelő NSZI-nek. Mint ismeretes e cég megbízása nyomán köszönt le posztjáról Sári Lajos korábbi szakképzési helyettes államtitkár, mivel a referenciákkal nem rendelkező cégről az Index megírta, hogy az több szálon kötődik Németh János üzletemberhez, akivel régi barátként együtt nézték a manchesteri BL-döntőt is.

Késve jelent meg az újság

Az Idea Lab, illetve az NSZI közötti megállapodás alapján a szerződéstől mindenféle következmény nélkül elállhat a megrendelő, ha a vállalkozás kétszer öt napot csúszik a megállapodásban rögzített határidőkkel. Márpedig az Idea Lab kétszer is késett a szerződésben foglaltak teljesítésével. A cég ugyanis május 5-én kötött megállapodást a szakképzési intézettel, ekkortól számított húsz napon belül kellett volna megjelennie a Szakmalap című magazinnak, amely viszont csak tizenegy nappal később, június 5-én került a szakképzési intézetekben.

Nem teljesítette vállalását az Idea Lab a szakképzési portál tekintetében sem: a cégnek június 5-éig 45 html oldallal kellett volna elindulnia, ehhez képest a honlapon most is csupán 25 oldal nyitható meg.

Nem nyílt meg időben az információs iroda

Ugyancsak adós a vállalkozás az információs iroda megnyitásával. Erre legkésőbb június 15-éig sort kellett volna a cégnek kerítenie, de az iroda még most sem működik. A szerződés felbontásával az oktatási tárca ráadásul mentesülhet az esetleges kötbértől is, hiszen ha a cég nem teljesített időben, következmények nélkül lehet elállni a megállapodásból, ami azt jelenti, hogy a Westenddel kötött bérleti szerződésért is az Idea Lab tartozik felelősséggel, nem pedig az oktatási tárca háttérintézménye.