Gerzson
-3 °C
2 °C

Az NSZI elállt az Idea Lab-szerződéstől

2003.07.04. 11:50
A Nemzeti Szakképzési Intézet, teljesítési problémák miatt, eláll az Idea Lab Kft.-vel kötött szerződéstől, tudta meg az Index az intézményt felügyelő helyettes államtitkártól. Az NSZI ugyanakkor fizet az elvégzett munkákért. Mint ismert, az Idea Lab megbízása miatt kényszerült távozni a korábbi szakképzési helyettes államtitkár, Sári Lajos.
Jakab János helyettes államtitkár arról tájékoztatta pénteken az Indexet, hogy az NSZI lépéséről már levélben értesítették is az Idea Lab Kft.-t. A helyettes államtitkár ugyanakkor azt is közölte, hogy a hatályos törvények alapján fizetni fognak a cégnek az eddig végzett munkáért. Azt még nem tudta megmondani, hogy új pályázatot írnak-e ki a szakképzéssel kapcsolatos PR-feladatokra, vagy a terület népszerűsítését a jövőben máshogy intézik.

Előzmények

Elsőként az Index számolt be arról, hogy az Idea Lab Kft. idén áprilisban elnyerte a szakképzéssel kapcsolatos PR-feladatokat a Nemzeti Szakképzési Intézet nyílt közbeszerzési pályázatán, amelyen azonban ő volt az egyetlen induló. A cégnek szakképzési havilapot, internetes oldalt és egy információs pontot kellett volna üzemeltetnie három éven át, 555 millió forintból. A pénzért nyomdai munkákat is bíztak volna a cégre.

Összefonódások

Az Index azonban kiderítette, hogy a referenciákkal nem rendelkező vállalkozás több szálon köthető ahhoz a Németh János nevű üzletemberhez, akivel együtt utazott a manchesteri BL-döntőre Sári Lajos, a korábbi szakképzési helyettes államtitkár. Sári az erről szóló cikkünk megjelenése után egy órával lemondott posztjáról. A vállalkozásnak köze volt Sári fiához is, akinek huszonéves osztálytársa volt a vállalkozás egyik tulajdonosa.

A közbeszerzés tisztaságának az is ellentmondott, hogy korábban Sári Lajosnak, illetve Sári feleségének is üzlettársa volt Seres Péter, a közbeszerzést bonyolító Számít Kft. ügyvezetője. Az ügylet azonban nem ártott a Számít Kft. jó hírének, hiszen azóta is számos közbeszerzést vele intéztetnek az OM, illetve háttérintézményei, sőt, ezért a kétes hírű beszerzésért is megkapták a többmilliós bonyolítási díjat.

Az oktatási tárca vezetői korábban azt nyilatkozták, hogy csak közös megegyezéssel lehet a szerződést felbontani, így tárgyalniuk kell a céggel a szerződésbontás feltételeiről. A később az Index birtokába került megállapodás szerint viszont - az OM-vezetők nyilatkozataitól eltérően -, ha az Idea Lab késik a teljesítési határidőkkel, a szerződés jogkövetkezmények nélkül felbontható.

Márpedig, mint korábban hírül adtuk, a cég egyetlen, a szerződésében vállalt határidőt sem tartott be, ami lehetővé teszi a jogkövetkezmények nélküli szerződésbontást. Sőt, a megállapodás alapján húszszázalékos elállási kötbér megfizetésére is kötelezhető a cég.