Árpád
-2 °C
4 °C

Csak papíron létező szervezetek döntöttek az MDF-ben?

2004.09.10. 13:10
Az MDF több kizárt illetve a képviselőcsoportban maradt lakitelkes képviselője szerint számos megyei tisztújításon csupán papíron létező Ifjúsági Demokrata Fórum szervezetek szavazatai befolyásolták az erőviszonyokat. Az MDF megyei választmányaiban mindenütt két vokssal szállhattak be a Dávid Ibolya támogatói és ellenzéke közötti közdelembe az ifjú demokraták, ha a megyében működik legalább három IDF szervezet. A pártelnök embereként ismert IDF-vezető, Almássy Kornél elismeri ugyan, hogy az EP-választás óta is alakultak új szervezetek, de szerinte a fiatalítás elemi érdeke a pártnak.
Több Dávid Ibolyával szemben álló MDF-es politikus szerint a párt ifjúsági szervezetének "korábban a pártban soha nem látott" delegáltjai döntötték el az elnök javára a helyi erőviszonyokat.

Kettő voks

Az Indexnek nyilatkozó Font Sándor, Horváth Balázs, Püski András és Balogh László szerint megyéjükben addig ismeretlen IDF-es fiatalok szavazati befolyásolták az erőviszonyokat a két oldal közötti kiegyensúlyozott helyzetben. A párt alapszabálya szerint ugyanis az ifjúsági szervezet is kaphat két mandátumot a választókörzetek küldötteiből, a megyei jogú városok MDF-es polgármestereiből, a párt megyei közgyűlésbeli frakciójának vezetőjéből és az országgyűlési képviselőkből összetevődő, döntően 10-20 fős megyei választmányaiban. Ahhoz azonban, hogy az IDF is két fővel szavazhasson, az adott megyében három helyi szervezettel kell rendelkeznie.

Nem ismerik őket

Bács-Kiskun megyében Dávid Ibolya többségét egyetlen szavazat biztosította. Font Sándor szerint a döntő voksot leadó soroksári IDF-es átjelentkezés nélkül, egyszerűen Almássy Kornél ajánló levelével szavazhatott a választmányi ülésen. Font elmondta, hogy mire kiderítették, milyen úton került a fiatalember a szavazásra, lejárt a háromnapos jogorvoslati határidő, ezért az ügyet nem vizsgálták.

Veszprém megyében Horváth Balázs levelet írt Almássynak, mert egy pécsi ifjúsági fórumos vett részt a választmányi döntésen. Horváth azt kérte, hogy az IDF-elnök adja meg a helyi szervezetek tagjainak elérhetőségét, mert ő, mint helyi MDF-es országgyűlési képviselő egyet sem ismer közülük, a megadott címeken pedig nem elérhetőek. Püski András és Balogh László szerint Hajdú-Biharban és Csongrád megyében is sok, az utóbbi hónapokban, tehát az előrehozott tisztújítás kihirdetése óta feltűnt fiatal befolyásolta a megye állásfoglalását. A képviselők elmondták, hogy az IDF beleszólhat az MDF belső ügyeibe, a párt tagjainak viszont nincs lehetőségük az ifjúsági szervezetben zajló történéseket vizsgálni.

Normális, hogy függetlenek

Almássy Kornél az Index kérdésére azt mondta, véleménye szerint a Dávid Ibolyával szembenállók tudatosan akarnak belekötni a belső választások körülményeibe. Az IDF vezetője elismerte ugyan, hogy például Bács-Kiskunban döntő szerepe volt a fiataloknak, de mint hangsúlyozta, hogy mindenhol létező szervezetek küldötteiként vettek részt a szavazásban. Bács megyében még az EP választás előtt jóval, létrejött a delegáláshoz szükséges 3 IDF szervezet, köztük egy Lakitelken, a helyi MDF elnök támogatásával. A megyei választmányi ülésen helyi MDF tagok szavaztak az IDF delegáltjaként, sőt egy IDF-est a kecskeméti MDF szervezet választott meg megyei választmányi küldöttnek - mondta az elnök. Almássy szerint a mintegy 70 szervezettel rendelkező IDF-ben az EP-választás óta 4-5 új szervezet jött létre, közülük 2 valóban Veszprém, 1 pedig Bács-Kiskun megyében.

Az IDF-elnök szerint teljesen normális, hogy függetlenül működnek, mint mondta, csak a MIÉP, és az FKGP vezetése próbált meg kívülről beavatkozni ifjúsági szervezeteik belügyeibe, ezt azonban Almássy nem kívánta minősíteni. A szervezeti vezető elmodta azt is, hogy ő is, és a helyi szervezeti vezetők is megkapta Horváth Balázs levelét, ám úgy vélte, hogy a kizárás miatt okafogyottá vált, hogy az IDF-tagjai bejelentkezzenek nála. Almássy hozzátette: Veszprém megyében csak egy tihanyi IDF-est delegáltak a lehetséges kettő helyett azért, hogy elkerüljék a tisztújítás befolyásolásának még a látszatát is. Hajdú -Bihar megyében pedig két esztendeje az IDF-es Makay Zsolt a megyei MDF elnök, akit a nyáron elsöprő többséggel választottak újra. Almássy szerint egyébként a fiatalítás elemi érdeke a pártnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?