Ágnes
-1 °C
2 °C

'Nem a politika gurítja az Időkereket'

2003.07.17. 15:08
Nem tudok többet az Időkerékkel kapcsolatos kormánydöntésről, csak azt, hogy 50 millió forintot kapott az alapítvány a projekt elindítására - mondta az Indexnek Herner János, az Időkerék tervezője, aki 1982 óta igyekszik támogatókat találni az óriás köztéri időmérő megépítéséhez. A tervező szerint az előző kormányzatokban is megvolt a jó szándék, és csak a véletlenen múlt, hogy nem épült meg a kerék.
Kedden ötvenmillió forintot szavazott meg a kormány az Időkerékre, amelyet a tervek szerint 2004. május elsején, Európai Uniós csatlakozásunk napján állítják fel a Felvonulási téren.

Átlátszik majd

A nyolc méter átmérőjű, hatvan tonna súlyú óriás homokóra kivitelezése 280 millió forint lesz és számítások szerint ötven év alatt halad végig a Felvonulási téren. Egy év alatt a szerkezet 15 méter halad majd.

A Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint átláthatóan használják majd fel az állami pénzt, melyet információink szerint az alapítvány számlájára utalnak. A kormányszóvivő szerint a pénz odaítélésre azért nem írhattak ki közbeszerzést, mert az alapítványé az ötlet.

És a többi: állami vagy magán?

A Khronos Alapítvány most 50 millió forintot kap a program elindításához, de a kormányszóvivő reményei szerint lesz olyan vállalkozás, mely üzleti lehetőséget lát majd a program támogatásában.

Ebben bízik egyébként Herner János, az Időkerék tervezője is: mint mondta, nem látta még a döntésről szóló határozatot, így nem tudja, hogy számíthat-e még plusz állami pénzekre az alapítvány.

Megvannak az engedélyek

A tervezőnek meggyőződése, hogy sem a mostani kedvező döntés, sem a korábbi kudarcok mögött nincs politika. "Az előző kormányban is sokan támogatták az ötletet, és csak egy kis véletlenen múlt, hogy nem épült meg a kerék" - hárítja el kérdésünket Herner, aki arra sem tud konkrét magyarázatot adni, hogy a főváros miért nem áll a terv mellé.

Mindenestre az építéshez és a gurításhoz szükséges nyolc engedélyt Herner szerint viszonylag könnyen megkapta az alapítvány és az Időkerék Kft.