Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Keresik az Időkerék helyét

2004.01.21. 21:34
A Felvonulási téren felállí6tandó Időkerékről komoly vita várható a főváros városképvédelmi bizottságának fideszes elnöke szerint. Sasvári Szilárd azokkal a nézetekkel ért egyet, hogy az időkereket alkalmasabb helyszínen kellene felállítani. A főpolgármester-helyettes állásfoglalást kér az APEH-től arról, az ingyenesen átengedett közterület után kinek kell az áfát kifizetnie.
Feltételekhez kellene kötni a Budapesti Plage ez évi működésének engedélyezését - nyilatkozta a főváros önkormányzat városképvédelmi bizottságának elnöke.

Reklámnélküli plázst!

Sasváris Szilárd az MTI-nek elmondta, hogy a szervezők ugyanis tavaly nem tartották be azt a fővárosi elvárást, hogy a Duna-parti rendezvényen ne legyenek reklámok. Az idén ragaszkodni fognak a reklámok nélküli rendezvényhez. A fideszes politikus szerint a rendezvény gyermekbetegségei ellenére sikeres volt.

Vita várható az Időkerékről

Komoly vitát vár az elnök a Kronosz Alapítvány "Időkerék" ötletéhez szükséges közterület-használati kérelemről. A politikus egyetért azokkal - köztük a városházi pr-iroda vezetőjével - akik úgy vélik, hogy alkalmasabb helyszínre lenne szükség a javasoltnál. Az idő múlását jelképező, nyolc méter átmérőjű 60 tonnás monstrumot a Felvonulási téren a Műcsarnok mellett, a jelenlegi parkolóhelyen állítanák fel. A költségek háromnegyedét költségvetési forrásból finanszírozzák majd, egy korábbi kormánydöntés 50 millió forintot szavazott meg a projektre, de ennél a várakozások szerint többe fog kerülni az alkotás.

Sasvári Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a közterületek használatának ingyenes engedélyezése előtt tisztázni kellene azt, hogy a kormány ez évi szigorító intézkedései, az adó- és az áfa-szabályok változása miként érintik ilyen esetben a fővárost. Mint mondta, a bizottságnak döntése előtt tudnia kellene, hogy a közterületek ingyenes használatáért kell-e, illetve kinek kell áfát fizetnie. Ismeretei szerint a kormány döntése miatt a természetbeni juttatásokhoz hasonlóan ilyen esetben is áfát kellene fizetni.

Adóhivatali állásfoglalásra várva

Atkári János főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy adóhivatali állásfoglalást kért ez ügyben. A szabad demokrata politikus szerint az egyértelmű, hogy áfát kell fizetni ilyen esetekben, ez azonban nem terhelheti a fővárost.

A főpolgármester-helyettes példaként említette, hogy a hajógyári Pepsi-sziget esetében több száz ezer forintos áfát kellene fizetni az ingyenes közterület-foglalásért. Hasonló helyzetet vélelmez a főpolgármester-helyettes a Rác fürdő projekthez kapcsolódó mélygarázs és siklóépítésnél is. Itt szerinte szintén áfát kellene fizetni a főváros által használatra átadott földterület után.