Mátyás
-6 °C
1 °C

Kétséges időközi választások

2004.06.21. 17:57
Jelenleg nem lehetne alkotmányosan időközi választásokat kiírni az Európai Parlamentbe távozó két fideszes képviselő megüresedett mandátumának betöltésére, mivel a parlament nem hozta meg az ehhez szükséges törvénymódosítást.
Az alkotmány egy korábbi módosítása értelmében a parlamenti, az önkormányzati és a népszavazásokon is lehetővé kell tenni a külföldön történő szavazást is. A kétharmados többséget igénylő választási eljárásról szóló törvényt pedig ehhez az alkotmánymódosításhoz kellene igazítani, az ellenzék azonban egyelőre nem adta a támogatását a javaslathoz, amiről így elvileg csak szeptemberben lehet legközelebb szavazni.

A választási eljárási törvény módosító javaslatairól hétfőn szavazott a parlament, de mivel az ellenzék nem járult hozzá ahhoz, hogy még aznap történjen meg a zárószavazás is, törvényi szabályozás híján nem lehetne időközi választásokat kiírni az egyéni választókerületből mandátumot szerző Surján László és Szájer József parlamenti helyére. A hiányzó jogszabály miatt bármilyen magyarországi szavazás megtámadható lenne, amiatt, hogy az éppen külföldön tartózkodó, a választásra amúgy jogosultak nem tudnak élni alkotmányos jogukkal.

A probléma már korábban, az európai parlamenti választások előtt is felmerült; akkor, az idő szorítása miatt a parlament az utolsó pillanatban egyszeri felhatalmazást adott a külképviseleteken történő szavazásokra.

Az EP-képviselők jogállásáról hétfőn elfogadott törvényjavaslat szerint azonban az EP-képviselői mandátum összeférhetetlen a nemzeti parlamenti képviselői poszttal, ezért minden érintettnek le kell mondania valamelyik tisztségéről.