Alfréd
-3 °C
3 °C

Sólyom már döntött a választás időpontjáról

2005.11.24. 09:14
Az államfőnek már van álláspontja arról, mikorra tűzi ki a parlamenti választásokat, de az időpontot egyelőre nem kívánja megnevezni - mondta a Népszabadságnak adott interjúban.
Sólyom László már eldöntötte, mikorra tűzi ki a jövő évi választások időpontját, de a dátumot egyelőre nem hozza nyilvánosságra. A köztársasági elnök a Népszabadságnak adott interjúban hangsúlyozta: a választás időpontjáról nem konzultált a pártokkal, politikai nyomás nem befolyásolta döntését.

"A pártoknak nyilván megvannak a saját szempontjaik (...), a pártok aktuális kívánságai nem válhatnak viszonyítási ponttá a döntésben" - szögezte le, hozzátéve, hogy a számára irányadó szempontok az alkotmányban és a kétharmados törtvényekben találhatók, de tanulmányozta a miniszteri indoklásokat, valamint az Országgyűlésben és a parlamenti bizottságokban folyó viták anyagát is.

Az időpontra vonatkozó kérdésre válaszolva az államfő elmondta: a törvény szerint a választást legkésőbb 72 nappal a szavazás napja előtt ki kell tűzni, s a választásokat április elseje és május 31. között kell megtartani, de ő "nyilván" a 72 napos határidőnél korábban megnevezi az időpontot, hogy - mint mondta - elejét vegye a spekulációnak.

Számításaink szerint az a legvalószínűbb, hogy jövő május 7-én és 21-én lesz a parlamenti képviselőválasztás első, illetve második fordulója.