Auguszta
-4 °C
2 °C

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

2006.10.28. 11:29
A Dacia és a Beograd nemzetközi gyorsvonatok a határon várják ki az új indulási időt, a Volánnak nincs éjjel 2 és 3 óra között induló járata. A Malév vasárnap éjfélkor vált.

Vasárnap hajnali három órakor egy órával visszaállítják az órákat, ezzel elkezdődik a téli időszámítás. A MÁV belföldi közlekedését, a Volán, illetve a Malév járatainak menetrendjét nem érinti az óraigazítás, a nemzetközi vonatok pedig Magyarországon várják be indulási idejüket.

A MÁV tájékoztatása szerint az óraigazítás miatt nem kell módosítani a vonatok menetrendjét, de vasárnap hajnalban a Dacia, illetve a Beograd nemzetközi gyorsvonat mindkét járata a határállomáson várja be a téli időszámítás szerinti indulási idejét. A nemzetközi vonatok közül a Budapest-Bukarest-Budapest útvonalon közlekedő Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás-változás - közölte Kavalecz Imre szóvivő.

A vonatok Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket, megközelítőleg egy órát várakoznak. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Budapestről Belgrádba tartó járata Kelebián, a Belgrádból Budapestre tartó vonat Kiskunhalason várakozik egy órát a téli időszámítás szerinti indulási időre.

A belföldi vonatok közül vasárnap hajnalban csak egy-két vonat közlekedik. Azokat a személyvonatokat, amelyek menetrend szerint hajnali három óráig nem érkeznek meg a célállomásukra, az állomásokon már a téli időszámítás szerint indítják.

Ennek megfelelően vasárnap a Füzesabonyból Budapestre 2 óra 50 perckor induló, valamint a Dombrádról Herminatanyára 2 óra 51 perckor induló vonat csak az óraigazítás után, immár a téli időszámítás szerint indul.

A Malév éjfélkor vált

Aignerné Alt Erika, a Volán Egyesülés menetrendi előadója arról számolt be a távirati irodának, hogy az autóbuszjáratokat nem érinti az óraigazítás, mivel menetrend szerint nincs olyan belföldi, illetve nemzetközi járat, amely éjszaka két óra és három óra között közlekedik.

A Malév menetrendje vasárnap éjfélkor, a nyári-téli időátállással egy időben lép életbe - írta közleményében a Magyar Légiközlekedési Zrt.

Az új menetrend már az új időpontokon alapul, így az óra átállításából adódó eltérés nem okoz fennakadást a közlekedésben.

A nyári és téli időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 0.3 százalékos energia-megtakarítás érhető el.