Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Miért nem mondta el Sólyom az igazságot?

2006.10.05. 16:18
Kapcsolódók (7)
Egy éve 36 oldalas dokumentumban bontotta ki az igazság minden szeletét Gyurcsány Ferenc Sólyom Lászlónak. Vagy nem. Az államfő is elhallgatta a valós helyzetet, vagy a miniszterelnök őt is homályban hagyta?

Sólyom Lászlónak elvileg lehetősége lett volna megakadályozni a hazugaságáradatot, hiszen tavaly augusztus 19-én a kormányfő a Gazdasági Minisztérium 36 oldalas összefoglaló anyagát nyújtotta át az államfőnek. A valós tájékoztatást Sólyom László Gyurcsány Ferenctől kérte.

Milyen tájékoztatást kapott?

Az eset rekonstruálására vajmi kevés esély van, de annak érdekében, hogy a hiányról a választásokig kibontatlanul hagyott igazság minden szeletét megismerjük, megpróbáltuk megtudni, hol hallgatták el a tényeket.

2005 augusztus 19-én Sólyom annak érdekében, hogy megismerje, mit van a "számok mögött", tájékoztatást kért Gyurcsánytól. A köztársasági elnök előzőleg közölte, nem arra kíváncsi, amit a gazdaságról mondani szoktak, az ilyen találkozóknak ugyanis az adhat értelmet, ha első kézből jut hiteles tájékoztatáshoz.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

A zártkörű megbeszélés után László Boglár - a kormányfő sajtófőnöke - tolmácsolásában a jó hangulatúnak mondott találkozóról csak annyi derült ki, hogy "a két közjogi méltóság egyetértett abban, hogy a legfontosabb kihívások közé az államháztartás egyensúlyának biztosítása, illetve a foglalkoztatás bővítése tartozik. Gyurcsány beszámolt a 2006-os költségvetés tervezési folyamatának állásáról, valamint az uniós fejlesztési lehetőségekről".

Sólyom és Gyurcsány az államfő kérésére abban is megállapodott, hogy havi rendszerességgel konzultálnak. Mára kiderült, ebből semmi sem lett. Így arra kell szorítkoznunk, mi hangzott el az ominózus másfél órás találkozón. Sajnálatos módon, az "nem nyilvános", hogy mi olvasható a 36 oldalas dokumentumban. Az államfő munkatársaihoz fordultunk, de közölték, bizalmas anyagról van szó.

Mi áll a kis könyvben

Az államfő munkatársai szerint Sólyom Lászlónak nincs és nem is lehet saját gazdasági programja, kritikus helyzetben annyit tehet, hogy a nyilvánossághoz fordul. Ezt archívumunk szerint az elmúlt évben, és a kampányban is megtette, de általánosságokon felül, csak a túlzott ígéretek ellen emelt szót.

Az államfő munkatársai szerint az, hogy nem lépett az államfő a nyilvánosság elé, és nem hozta mindenki tudomására, mekkora a hiány, mekkora a "baj", azt illusztrálja, hogy a költségvetés helyzetéről a miniszterelnöktől nem kapott megfelelő tájékoztatást. Igaz, az államfő tisztában lehetne a folyamatokkal, mert közgazdászokkal rendszeresen konzultál.

A 36 oldalas dokumentumot egylőre a Miniszterelnöki Hivataltól is hiába kértük, későbbre ígértek választ kérdéseinkre.