no

Ha nagy az adósság, vége mindennek?

2012.08.22. 14:17
igaz-ami-igaz 4

Az állítás: „Ha egy ország államadóssága 90 százalék felett van, az a »reménytelen kategória«; 70 százalék felett van a »veszélyzóna«, Magyarország itt áll [...] az 50 százalék körüli vagy az az alatti államadósságszint a biztonságos” – Orbán Viktor, 2012. augusztus 22., MTI

A tények: Az államadósság csak egyik, de nem a legfontosabb mutatója egy adott ország gazdaságának, és az adósság szintjéből nem következik automatikusan egy ország csődhelyzete vagy prosperálása.

Az értékelés: Csak részben igaz.

A világ négy legnagyobb gazdaságából háromnak nyolcvan százalék fölött van a GDP-arányos államadóssága. Az adósságban világelső Japánban például a GDP majdnem 230 százaléka az államadósság és hiába van gyakorlatilag húsz éve stagflációban, idén is várhatóan két százalékkal növekszik a gazdasága. Annyival könnyebb a helyzetük, hogy az adósságuk nagy részét a japán állampolgárok vásárolták fel.

A világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok GDP-arányos államadóssága több mint száz százalék. Ezzel együtt az USA gazdasága is nagyon gyorsan felépült a válságból, és idén már két százalék körül növekszik. A belga államadósság a GDP 100 százaléka környékén van, az ország gazdasága ennek ellenére tavaly és tavalyelőtt is 2 százalék körüli mértékben nőtt. Érdemes emellett megjegyezni, hogy a világ negyedik legerősebb és Európa legstabilabb gazdaságának, Németországnak 2011-ben az Eurostat szerint 82 százalék volt az államadóssága, ami akkor két százalékkal több volt, mint a magyar.

Emellett persze vannak olyan példák is, mint Görögországé, ahol az államadósság a GDP 160 százaléka, és az ország ténylegesen csődhelyzetben van. Olyat azonban nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az alacsony államadósságból egyenesen következne a gyorsabb gazdasági növekedés. Ott van példaként Spanyolország, ahol az államadósság a GDP hetven százaléka alatt, tehát a miniszterelnök szerint a veszélyzónán kívül van. Ezzel szemben kifejezetten instabilnak számító spanyol gazdaság idén várhatóan két százalékkal esik majd vissza, és egyre több elemző állítja, hogy az euróválság a spanyoloknál vesz újabb lendületet.