Orbán olajszőkítővel szurkolt?

2012.09.07. 15:19
hamis

Az állítás: "A képen nem Orbán csíkos inge a botrány, hanem a mögötte pink pólóban ácsorgó és a Vidi győzelmét a miniszterelnökkel együtt ünneplő SZŰCS ATTILA, ismert volt olajszőkítő" - a Facebookon terjedő kép alá írt komment.

A tények: Megkerestük és megtaláltuk a pink pólóban ácsorgó urat, aki nem Szűcs Attila, hanem Hársfalvi Tamás.

Az ítélet: Hazugság.

Vasárnap éjjel óta kitartóan terjed, már 1470 megosztásnál jár az alábbi felvétel a Facebookon, amit az „Orbán lapjáról kitiltottak társasága” posztolt azt állítva, hogy a képen Paulo Sousa, a Videoton edzője és Orbán Viktor mögött egy olajszőkítéssel kezdő, azóta a drogbizniszben utazó maffiózó, bizonyos Szűcs Attila áll. Jómagam nem vagyok híve annak, amikor abból von le bárki következtetéseket, hogy ki kivel szerepel egy képen. Egy képre kerülni egy politikussal nem kunszt, az MTK szurkolójaként rólam például Deutsch Tamással készült közös fotó, mégpedig Felcsúton (!), a tavalyi NBII-es szezon 2. fordulójában. „Elnök úr, egy fotó?” – ezzel a trükkös kérdéssel csaltam csapdába a szeretett klubom elnöki posztját is betöltő európai parlamenti képviselőt.

A poszt szerzője azonban messzemenő következtetésekre jutott a pártfinanszírozással, illetve Portik Tamás és V. László „vállalkozók” letartóztatásával kapcsolatban is, így gondoltuk, érdemes utánajárni a valóságnak.

Az ügy megfejtésében a kép negyedik, felismerhető szereplője, Török Gábor politológus volt az első segítségünk. Az egyébként Haladás-szurkoló Török a Videoton tulajdonosának barátjaként szokta a VIP-ból nézni a meccseket. Ő maga ugyan nem ismerte személyesen a pink pólós urat, de közös ismerőseitől úgy tudta, hogy Hársfalvi Tamásnak hívják, és közgazdász.

Hársfalviról nem állítanánk, hogy ismert ember. A weben egyetlen használható utalást találtunk, egy, Sárközy Tamás jogászprofesszorral készült, a Mozgó VIlágban megjelent interjút, amiben Hársfalvit említi Dénes Ferenc mellett példaként azokra a Rajk szakkollégiumos hallgatókra, akikkel jóban van. Rajkos ismeretségeinket megmozgatva jutottunk el végül Hársfalvihoz, aki érdeklődésünkre megerősítette, hogy valóban ő látható a képen.

Az érthetően zaklatott Hársfalvi az addig összegyűjtött információkat megerősítette, és annyit még elárult, hogy sok mindenki mással együtt kapott belépőt a VIP-szektorba a török Trabzonspor elleni EL-selejtezőre, így az, hogy a miniszterelnökkel egy képre került, csupán a véletlen műve. Ha tehát szembejönne magával a róla és a miniszterelnökről készült fotó, ne higgyen azoknak, akik szerint a pink pólós úr maffiózó volna. Nem az.