Ágnes
-1 °C
2 °C

Tüntetésdömping a kormány ellen

2006.06.27. 17:46
Az Igazság Napja néven egy hét múlva kormányellenes demonstrációsorozat indul a Parlament előtt. Az akciót a Jobbinfo szerkesztője szervezi, aki aláírásgyűjtést is indított a Gyurcsány-csomag ellen. A négynapos demonstrációt már másnap követi majd egy szakszervezeti tiltakozás is.

Gyurcsány Ferencet sűrűn hazugozó reklámok hirdetik a július 4-re, a Kossuth térre tervezett Igazság Napja névre keresztelt demonstrációt.

Erre szavaztál?

Az internetes fórumokon megjelent montázsok "erre szavaztál?" kérdés kíséretében állítják szembe a miniszterelnök választási ígéreteit a kormány nemrégiben bejelentett intézkedési terveivel. A hirdetések szerint a jövő keddi demonstráción a szervezők a kormány megszorító intézkedései elleni petíciót is átadnak. A BRFK információi szerint a Kossuth téren magánszemélyek foglalták le politikai demonstráció számára azt a területet, ahol 2003. július 4-én a Szabad Magyarországért Mozgalom akciózott. A szervezet akkor az Ébredés Napja néven rendezett több száz fős megmozdulást.

Pártsemleges?

Szentannai József pécsi informatikus, a Jobbinfo szerkesztője, aki már korábban internetes aláírásgyűjtést indított Gyurcsány Ferenc tervezett intézkedései ellen, az Indexnek azt állította, hogy ő a demonstráció szervezője. Szentannai tagadta, hogy bármilyen pártnak köze volna a tiltakozó akcióhoz, a Szabad Magyarországért Mozgalom se szervezője az eseménynek, tőlük csak ingyenes tárhelyet kaptak az akció hirdetéséhez.

A szakszervezetek is mennek

A Parlament előtti tüntetőtérséget július 9-re a Liga Szakszervezetek is lefoglalták. Gaskó István, a szervezet elnöke az Indexnek azt mondta, hogy a Liga eredetileg 8-án, később 7-én akart tüntetni, de mindkét nap foglalt volt, így döntöttek a 9-i dátum mellett. Az csütörtökön derül ki, melyik konföderáció csatlakozik a tiltakozó akcióhoz. A keddi egyeztetésen egy szakszervezet sem ellenezte a demonstrációt, amelyet a munkavállalók megsarcolása ellen szerveznek. Kifogásolják az adó- és járulékemeléseket, de például sikerként értékelik, hogy vélhetően az áfa-kulcsok változtatása hoz a költségvetésnek annyi pluszbevételt, hogy ne emeljék fél százalékkal a munkavállalói járulékot.

A Fidesz kivár

Az Index információi szerint a Fideszben megfogalmazódott forgatókönyv szerint a párt és Orbán Viktor pártelnök a következő hetekben távol tartja magát a megszorítások ellen szerveződő akcióktól, és csupán a miniszterelnök szavahihetősét megkérdőjelező, az utóbbi hetekben már folyamatosan hangoztatott kommunikációval "erősíti" a demonstrációkat. A terv szerint az ismétlődő és a Fidesztől függetlenített kormányellenes tüntetések az önkormányzati választásokig jelentősen változtathatnak a pártok támogatottságán, amit a legutóbbi közvélemény-kutatások is igazoltak. A választási vereség óta Fidesz nyilvánosság elé került számos belső konfliktusa, és az elnök látványos passzivitása ellenére a kormánynak köszönhetően mégis jelentősen nőtt a szervezet népszerűsége. Az Index kérdésére Varga Mihály alelnök cáfolta viszont, hogy pártjában támogatnák vagy terveznék a kormányt támadó megmozdulásokat.