Egy fideszes képviselőt is gyanúsítanak az IKB-ügyben

2003.02.28. 07:07
Lezárult a nyomozás az előző Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának vezetője és társai ügyében - értesült a Népszabadság. Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága 400 milliós hűtlen kezeléssel gyanúsítja Sík Zoltán volt kormánybiztost. Az ügyiratokat a napokban adják át az ügyészségnek. A lap úgy tudja, hogy a feltételezett bűntársak közt képviselő is van, ezért várhatóan a Központi Ügyészségi Nyomozó-hivatal folytatja tovább az eljárást.
A Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkársága tavaly augusztusban tett feljelentést az ORFK-n az Informatikai Kormánybiztosság ismeretlen elkövetőivel szemben közel 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. E szerint: 2001. augusztus 6-án a kormánybiztosság "jogi tanácsadásra" megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal és magánügyvédekkel 120-120 milliós összeghatárig.

Nyolcszáz millió a törvényekért

A Népszabadság információi szerint a nyomozás keretében az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága megállapította: a kormánybiztosság arra hivatkozva kötött tanácsadói szerződéseket, hogy külső erők bevonása nélkül nem készültek volna el a megadott határidőre a tervezett jogszabályok, így a frissen liberalizált hírközlési piac ellehetetlenült volna.

A kormánybiztosság jogszabály-előkészítésért felelős vezetője a hírközlési jogban jártas Ormos Ügyvédi Irodát kérte fel a munkavégzésre, írja a napilap. Az iroda már júniusban, tehát jóval a szerződéskötés előtt megkezdte a rá bízott feladatok teljesítését. Sík Zoltán azonban a rendőrség megállapítása szerint saját hatáskörben egy másik ügyvédi irodával és két magánügyvéddel is szerződést kötött. A lap értesülései szerint az egyik ügyvéd az időközben a Fidesz színeiben parlamenti képviselővé választott Papcsák Ferenc volt. Az ügyvédjelöltek tizenötezer, az ügyvédek 30 ezer, a vezető ügyvédek 55 ezer forintos óradíjért adtak volna tanácsot a kormánybiztosságnak. Az 52 jogszabály elkészítésére az irodáknak és ügyvédeknek végül csaknem 800 millió forintot fizettek ki.

Nem volt tényleges munka

A rendőrség álláspontja szerint azonban csak az Ormos Ügyvédi Iroda végzett tényleges munkát, a Sík által bevont iroda és a két magánügyvéd nem. Ezért gyanúsítja a rendőrség a volt kormánybiztost csaknem 400 milliós hűtlen kezeléssel. A rendőrség a napokban a nyomozati iratokat átadja az ügyészségnek. Mivel egy időközben képviselővé választott ügyvéd büntetőjogi felelőssége is felmerült az ügyben, a rendőrség szerint tényleges munkavégzés nélkül több tízmilliós vállalási díjat számlázó magánügyvédekkel és a velük együtt, Sík által felkért ügyvédi iroda illetékeseivel szemben várhatóan a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal folytatja az eljárást, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek