Oszkár
20 °C
29 °C

Milliárdos pazarlások az informatikai kormánybiztosságnál

2003.08.27. 09:48
Egyetlen előírásoknak megfelelő pályázatot bonyolított le fennállása alatt az Orbán-kormány informatikai kormánybiztossága - állapította meg a KEHI. A pályázatokon gyakran már az eredményhirdetés előtt fizettek, gyakorta feltűnően sokat. A divatcsarnokot is megvették, hogy most állami tulajdonban amortizálódhasson.
Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az előző kormány idején működő informatikai kormánybiztosság tevékenységének ellenőrzése nyomán - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Mint mondta, nyilvánvalóvá vált, hogy az előző kormány "miként alkalmazta a klientúra-építést, a közpénzek milliárdos nagyságrendben történő kivonását az állami felügyelet alól".

Milliárdos ügyek

A vizsgálat megállapításai szerint a Stumpf István alá tartozó kormánybiztosság egyetlen pályázata felelt csak meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. "A pályázatok odaítélésénél elkövetett szabálysértések eltörpülnek azok mellett a 100 milliós és milliárdos ügyek mellett, amelyekre a Kehi-vizsgálat most szintén fényt derített" - tudatta a kormányszóvivő.

Beszámolt arról, hogy az In-Forrás Kht.-nak a Miniszterelnöki Hivatal 2002. december 31-ig több mint 1,1 milliárd forintot fizetett ki, részben jogellenesen. A közszolgálati rádiók és televíziók internetes sugárzási projektjére kötött szerződés alapján nyújtott 150 millió forintos támogatási összeg kifizetése például több mint 7 hónappal előzte meg a szerződések alapján fennálló szolgáltatási kötelezettséget.

Idő előtt utaltak

A Kht. 2001-es működési költségeinek fedezésére 150 millió forintot utaltak át 2001 december 21-én, nyolc nappal az előírásoknak nem megfelelő megállapodás aláírása után.

Drága portál

Gál szerint a kormányportál másfél milliárdos költségei is bőven a piaci ár felett voltak. Az Euroatlantiv Rt-vel vötött szerződést a pályázat hivatalos eredménye előtt írták alá. A jelentés megállapítja, hogy az Rt. 10 esetben jogszabályellenesen számlázta ki a kancelláriaminiszter által elmondott beszéd megírásának díját, ugyanis ez a tevékenység a megállapodásban nem szerepelt.

Fölösleges beruházások

Fölöslegesen adott ki az eredetileg "e-csarnoknak" szánt Divatcsarnok megvételére is 1,8 milliárd forintot az államkincstár. A Divatcsarnok informatikai célú hasznosítása nem valósult meg, így az épület ma is üresen tátong, és folyamatosan amortizálódik - mondta.

Gál J. Zoltán közölte: Keller László közpénzügyi államtitkár feladata a szükséges intézkedések megtétele, illetve a személyi felelősségre vonás megindítása.