Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szili megvédte a Kókát az interpellációtól

2007.05.08. 18:02
Kóka János rendbe tette volna a Moszkva teret, ha annak idején egyéni képviselőnek megválasztják. Így viszont még azt a kérdést is visszautasította, amelyet a térrel kapcsolatban kérdeztek volna. Szili Katalin házelnök Kókával egyetért: "A miniszteri hatáskörbe nem tartozik bele, hogy a miniszteri jogkört betöltő személy az egyéni képviselői mandátumért folytatott kampány során tett kijelentéseiért az Országgyűlés előtt adjon számot".

"Rendbe tesszük a Moszkva teret" - hirdette céljait egyéni képviselői kampányában Kóka János szabad demokrata elnök (akkor még csak képviselőjelölt), gazdasági miniszter. Kóka 2006 márciusában 30 milliárd forintos uniós keretet ígért a Moszkva tér felújítására.


Kampány

Kókából azóta listáról parlamenti képviselő, a kormányban újra miniszter, nemrégiben pedig szabad demokrata elnök lett, a felújításból viszont azóta sem lett semmi. Sőt, amint az már részleteiben ismert, a II. Nemzeti Fejlesztési Tervbe sem került bele ilyen projekt.

Tavalyi ígéretek

A tavalyi ígéretek miatt akarta interpellálni a gazdasági és közlekedési minisztert fideszes Nagy Gábor Tamás. Az Indexnek az I. kerületi polgármester azt mondta, Kóka azt ígérte, hogy egyéni képviselői helyéről lemond, ha annak ellenére nem újítják fel a Moszkva teret, hogy kormányra kerülnek és egyéni képviselő lesz. Nagy szerint "nehogy már a budai polgárok bűnhődjenek azért, mert nem Kókát választották be a parlamentbe".

A polgármester hétfőn kérdezte volna a Moszkva térről Kókát. Szili Katalin házelnök szerint azonban a minisztert nem lehet számadásra kötelezni a választási kampányban tett kijelentéseiért, ezért Nagy nem tehette fel Kóka János közlekedési és gazdasági miniszternek a Moszkva tér felújításáról szóló interpellációját.


A Moszkva tér örök

A Fidesz képviselője "Meddig tart a visszaszámlálás, avagy közlekedési miniszterként mikor teszi rendbe a Moszkva teret?" címmel akarta kérdezni az SZDSZ elnökét, de Szili Katalin házelnök visszautasította az interpellációt.

Nem miniszteri hatáskör

Szili helybenhagyva Kóka érvelését a Nagy Gábor Tamásnak küldött levelében azzal indokolta döntését, hogy az interpelláció tárgya nem tartozik Kóka feladatkörébe. „A miniszter úr álláspontja szerintem helytálló, mivel a miniszteri hatáskörbe nem tartozik bele, hogy a miniszteri jogkört betöltő személy az egyéni képviselői mandátumért folytatott kampány során tett kijelentéseiért az Országgyűlés előtt adjon számot” – érvelt Szili.

Nagy szerint a közlekedés és a városfejlesztés is Kóka miniszteri profiljába vágna. A GKM szóvivője, Ábrahám Gergely az Indexnek azt mondta, tény, hogy Kóka János lobbizott a térfelújításért. Annyit el is ért, hogy a javaslat bekerült a II. Nemzeti Fejlesztési Terv indikatív projektlistába, de a végleges támogatási körből már kiesett. Ábrahám szerint a Közép Magyarországi Régió uniós támogatásaira miniszterként sincs rálátása Kókának, ezért technikailag nem is hozzá tartozott az interpelláció témája. A szóvivő szerint a gazdasági miniszter ettől függetlenül mindent megtesz a Moszkva tér fejelsztéséért.

A Moszkva térről a II. kerületi önkormányzat már elkészítette a szabályozási tervét, a főváros azonban egyelőre nem vette napirendre a kérdést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?