Szili megvédte a Kókát az interpellációtól

2007.05.08. 18:02
Kóka János rendbe tette volna a Moszkva teret, ha annak idején egyéni képviselőnek megválasztják. Így viszont még azt a kérdést is visszautasította, amelyet a térrel kapcsolatban kérdeztek volna. Szili Katalin házelnök Kókával egyetért: "A miniszteri hatáskörbe nem tartozik bele, hogy a miniszteri jogkört betöltő személy az egyéni képviselői mandátumért folytatott kampány során tett kijelentéseiért az Országgyűlés előtt adjon számot".

"Rendbe tesszük a Moszkva teret" - hirdette céljait egyéni képviselői kampányában Kóka János szabad demokrata elnök (akkor még csak képviselőjelölt), gazdasági miniszter. Kóka 2006 márciusában 30 milliárd forintos uniós keretet ígért a Moszkva tér felújítására.


Kampány

Kókából azóta listáról parlamenti képviselő, a kormányban újra miniszter, nemrégiben pedig szabad demokrata elnök lett, a felújításból viszont azóta sem lett semmi. Sőt, amint az már részleteiben ismert, a II. Nemzeti Fejlesztési Tervbe sem került bele ilyen projekt.

Tavalyi ígéretek

A tavalyi ígéretek miatt akarta interpellálni a gazdasági és közlekedési minisztert fideszes Nagy Gábor Tamás. Az Indexnek az I. kerületi polgármester azt mondta, Kóka azt ígérte, hogy egyéni képviselői helyéről lemond, ha annak ellenére nem újítják fel a Moszkva teret, hogy kormányra kerülnek és egyéni képviselő lesz. Nagy szerint "nehogy már a budai polgárok bűnhődjenek azért, mert nem Kókát választották be a parlamentbe".

A polgármester hétfőn kérdezte volna a Moszkva térről Kókát. Szili Katalin házelnök szerint azonban a minisztert nem lehet számadásra kötelezni a választási kampányban tett kijelentéseiért, ezért Nagy nem tehette fel Kóka János közlekedési és gazdasági miniszternek a Moszkva tér felújításáról szóló interpellációját.


A Moszkva tér örök

A Fidesz képviselője "Meddig tart a visszaszámlálás, avagy közlekedési miniszterként mikor teszi rendbe a Moszkva teret?" címmel akarta kérdezni az SZDSZ elnökét, de Szili Katalin házelnök visszautasította az interpellációt.

Nem miniszteri hatáskör

Szili helybenhagyva Kóka érvelését a Nagy Gábor Tamásnak küldött levelében azzal indokolta döntését, hogy az interpelláció tárgya nem tartozik Kóka feladatkörébe. „A miniszter úr álláspontja szerintem helytálló, mivel a miniszteri hatáskörbe nem tartozik bele, hogy a miniszteri jogkört betöltő személy az egyéni képviselői mandátumért folytatott kampány során tett kijelentéseiért az Országgyűlés előtt adjon számot” – érvelt Szili.

Nagy szerint a közlekedés és a városfejlesztés is Kóka miniszteri profiljába vágna. A GKM szóvivője, Ábrahám Gergely az Indexnek azt mondta, tény, hogy Kóka János lobbizott a térfelújításért. Annyit el is ért, hogy a javaslat bekerült a II. Nemzeti Fejlesztési Terv indikatív projektlistába, de a végleges támogatási körből már kiesett. Ábrahám szerint a Közép Magyarországi Régió uniós támogatásaira miniszterként sincs rálátása Kókának, ezért technikailag nem is hozzá tartozott az interpelláció témája. A szóvivő szerint a gazdasági miniszter ettől függetlenül mindent megtesz a Moszkva tér fejelsztéséért.

A Moszkva térről a II. kerületi önkormányzat már elkészítette a szabályozási tervét, a főváros azonban egyelőre nem vette napirendre a kérdést.  • Hírek
  • Hírek