Ödön
1 °C
11 °C

Illés tovább nyomoztatná a védett madarak mészárlását

2002.03.08. 17:21
A védett madarak lemészárlása miatt indult nyomozást több hónappal meghosszabbítaná Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke. A politikus Szegeden a vizsgálat kiszélesítését is szorgalmazta, megemlítve, hogy hivatali visszaélés gyanúja merült föl a Bács-Kiskun megyei FVM Hivatal vadászati és halászati osztályával szemben.
Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke szerint nem lezárni, hanem legalább öt hónappal meghosszabbítani kellene azt a nyomozást, amely a több mint tízezer védett madár elpusztításának ügyében folyik. Illés Zoltán ezt pénteken Szegeden, a bizottság kihelyezett ülésének sajtótájékoztatóján jelentette be.

A szálak a hivatalokba vezetnek

Az udvari határátkelőnél tavaly november 5-én 11 ezer 668 darab védett és fokozottan védett madár tetemére bukkantak a magyar vámosok egy olasz kamionban. A bizottsági elnök a nyomozás kiszélesítését is szorgalmazta, amelyet azzal indokolt, hogy "bizonyos jelek alapján" a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán, a Bács-Kiskun megyei FVM hivatalban, valamint a Kiskunsági Nemzeti Parkon belül is el kell indítani a vizsgálatot.

Tizenhét érintett vadásztársaság közül hét eddig kimaradt

Kijelentette továbbá, hogy a Bács-Kiskun megyei FVM hivatal vadászati és halászati osztályával szemben "hivatali visszaélés gyanúja merült fel, amely már majdnem bizonyított". Illés Zoltán szerint azért sem lehet lezárni még a vizsgálatot, mert az üggyel kapcsolatban szóba került 17 vadásztársaság közül hétnél még nem volt nyomozás, illetve két újabbnál is indokolt lenne a vizsgálódás.

Belső vizsgálatot a rendőrségnél

A politikus elmondta: csütörtökön magánemberként Bács-Kiskun megye déli részén járt, és azt tapasztalta, hogy megfélemlítettek olyan személyeket, akik esetleg információval segíthetnék a nyomozást. Ezért indokoltnak tartja több nyomozó bevonását a munkába. Belső vizsgálatoknak azt is tisztázniuk kell, hogy a Bács-Kiskun megyei rendőrségről van-e bárkinek üzleti vagy egyéb befolyása, érdekeltsége azokban a vadásztársaságokban, amelyek az üggyel kapcsolatban szóba kerültek - közölte. A környezetvédelmi bizottság tavaly november 27-én albizottságot hozott létre, amely az érintett kormányzati, társadalmi és bűnüldöző szervektől és szervezetektől kért beszámolók, tájékoztatók alapján összefoglaló jelentést készített az elpusztított madarak ügyéről.

Az anyag tartalmazza azokat a javaslatokat is, amelyeket a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvény módosítására tettek az albizottsági szakemberek. Az albizottság működése az eredeti terv szerint március 31-ig tart. Illés Zoltán elmondta: a pénteki albizottsági ülésen javasolni fogja, hogy a munkát még ne zárják le, és a testület ne szűnjön meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?