Gerzson
-3 °C
3 °C

Nincs összehangolt visszaállamosítási terv a Fidesznél

2005.09.21. 15:13
A Fidesz szakpolitikusai nem kaptak utasítást arra, hogy Orbán Viktor privatizációval kapcsolatos álláspontja alapján vizsgálják meg saját területükön a befejezett vagy a tervezett magánosításokat, állította Illés Zoltán. A Fidesz környezetvédelmi szakembere nemrégiben a Dorogi Hulladékégetőt fenyegette meg a visszaállamosítással, vagy a környezetvédelmi felügyelők által generált pokollal. Szerdán viszont Mikola István volt egészségügyi miniszter tiltakozott a kórházak várható privatizációja miatt.

A pártvezetés nem kérte fel a párt szakpolitikusait, hogy kampányoljanak az állami vállalatok privatizációja ellen, de biztos, mindenki végiggondolja, hogy a maga területén mi a teendő, jelentette ki az Index kérdésére Illés Zoltán.

A környezetvédelmi felügyelők fegyvere

Illés azután került reflektorfénybe, hogy szeptember 15-én a Budapest Tv-ben Anettkával beszélgetve a Dorogi Hulladékégető francia tulajdonosának címezve mondatait azt mondta: "Én azt gondolom, hogy 8-10 milliárd forint körül lehet azt lehetne mondani, hogy kedves francia befektető tőkés, a piaci értéke ennyi, ennyit hajlandók vagyunk fizetni és innentől kezdve kívül tágasabb. És amennyiben nem akarja eladni, akkor erőszakkal ezt nem lehet megoldani természetesen. Viszont azt már most is el kellene érni, függetlenül attól, hogy visszavásárolná a magyar állam, hogy a környezetvédelmi felügyelők pokollá tegyék az életüket."

Illés a Budapest Tv-ben és az Indexnek is azt hangsúlyozta, hogy nem ért egyet, és nem tartja elfogadhatónak a kényszer alkalmazásával zajló visszaállamosítást. Viszont szerinte az általa említett vállalkozás esetében a környezetvédelmi szabályok betartatása állami tulajdonban lenne csak megoldható.

Az orbáni visszaállamosítási politika

A Fidesz környezetvédelmi szakembere elmondta azt is, hogy a pártvezetés részéről nem kapott negatív jelzéseket kijelentéseiért, a privatizáció leállítását zászlajára tűző Orbán Viktorral nem konzultált. Illés hozzátette, hogy Áder János frakcióvezetővel viszont egyeztetett, mielőtt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett nyílt levelét kiadta volna. Mint emlékezetes, a kormányfő hétfőn a parlamentben Illést emelete ki "az orbáni visszaállamosítás politikája" példájaként, azt hangoztatva, hogy a Fidesz volt alelnöke száz céget akar meghatározott áron visszavásároltatni, vagy akadékoskodó tulajdonosok esetén ellehetetleníteni. Illés levelében azt írta, hogy félreértette Gyurcsány, csak a hulladékégetőre gondolt. "Igenis létezik olyan magántulajdonos, aki egyáltalán nem jó gazda. Miközben saját hasznát maximalizálja, az emberek környezetét, ivóvizét megmérgezi" - áll a nyílt levélben.

Nem összehangolt

Annak ellenére, hogy Illés szerint nem létezik összehangolt privatizációellenes fellépés az ellenzéki pártban, szerdán Mikola István, volt egészségügyi miniszter is tiltakozó sajtótájékoztatót tartott a témában. Mikola szerint kormányzati befolyás kényszeríti az önkormányzatokat arra, hogy országszerte kórház-privatizációt készítsenek elő.