Árpád
-2 °C
4 °C

Felmentették az Illyés Közalapítvány kuratóriumát

2002.06.20. 10:13
Bársony András külügyminisztériumi és Szabó Vilmos miniszterelnökségi politikai államtitkárok levélben értesítették az Illyés Közalapítvány kuratóriumi elnökét arról, hogy a kormány idő előtt felmenti annak kuratóriumát. Az okok között szerepel, hogy a határon túli magyar szervezeteket állami pénzből támogató közalapítvány júniusig már elköltötte éves költségvetésének 80 százalékát, valamint, hogy a kuratóriumban olyan politikai pártok képviselői is ülnek, amelyek az áprilisi választásokon már nem jutottak be a parlamentbe.
Az Illyés Közalapítványt irányító kuratórium megbízatása októberben járt volna le. A Népszabadság információi szerint várhatóan pénteken hoz a változásról döntést a kormány, és nevezi ki a kuratórium új irányítóit.

Százhúsz millió forint maradt a kuratórium kasszájában

Az Illyés Közalapítvány a határon túli magyarságnak és szervezeteinek eljuttatott hazai anyagi támogatás egyik legfontosabb elosztó szervezete. Rajta keresztül finanszírozzák többek között az erdélyi magyar egyetemet, valamint ez az alapítvány juttatja el a státustörvény értelmében járó oktatási-nevelési támogatást a szomszéd országban élő magyaroknak. A kuratóriumban jelenleg tizenhárman ülnek.

A leváltás okai között szerepel, hogy az eddigi kuratóriumban olyan pártok (FKGP, MIÉP) képviselői is ülnek, amelyek az áprilisi választásokon nem jutottak a parlamentbe, valamint, hogy a közalapítvány 2002-es költségvetésben meghatározott 2,4 milliárd forintból júniusra mindössze 120 millió forint maradt.

A kormány felszólította a kuratóriumot a kifizetések leállítására

Szabó Vilmos miniszterelnökségi politikai államtitkár a napilapnak úgy nyilatkozott, szükséges a közalapítvány alapító okiratának bírósági módosítása is, mivel a kormányt ezentúl a Külügyminisztérium helyett a Miniszterelnöki Hivatal képviseli majd. Az államtitkár szerint a leváltások ellenére megmaradhat a folyamatosság, és számítanak olyan nagyra becsült személyiségek munkájára, mint Illyés Mária vagy Pomogáts Béla. A kormány felszólította a kuratóriumot a kifizetések leállítására. Az új testület kiürült kasszát örököl, amelyet a szociálliberális koalíciónak sürgősen fel kell töltenie, ha az eddigi tevékenység folytatását akarja.

A Népszabadság koalíciós forrásokból úgy értesült, hogy az Illyés Közalapítvány kuratóriuma szinte lemásolta az Orbán-kormány magatartását. Míg az év első három hónapjában három kuratóriumi ülésen mindössze 200 milliót osztottak ki, addig április 17. és május 29. között öt ülést tartottak, ahol 800 millió forintról döntöttek. Pozsonyi információk szerint május 14-én 55 milliót kapott a Magyar Ifjúsági Közösség szállodavásárlásra. A szervezet, amely Duray Miklós Magyar Koalíció Pártja alelnökének közvetett irányítása alatt áll információk szerint közeli kapcsolatban áll a Fidelitasszal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?