Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kehi: semmibe vette a törvényeket az imázsközpont

2003.01.10. 13:36
Működése során folyamatosan megsértette a közbeszerzési törvényt, illetve a számvitelre vonatkozó szabályokat az Orbán-kormány legtöbbet bírált intézménye, az Országimázs Központ. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint a kancellária főosztálya a rendelkezésére álló pénzeszközöket elnagyolt tervek, esetenként spontán döntések alapján, a vizsgált esetek többségében az állami büdzsé számára hátrányosan használta fel.
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megállapítása szerint az azóta megszűnt Országimázs Központ gazdálkodása során több esetben megsértették a vagyonkezelésre és a számvitelre vonatkozó törvényi előírásokat, valamint az e törvényeken alapuló egyéb jogszabályok rendelkezéseit.

Elnagyolt tervek, az állam számára hátrányos pénzfelhasználás

A Kehi vizsgálatáról szóló, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) honlapján pénteken nyilvánosságra hozott tájékoztató szerint az Országimázs Központ a költségvetési törvényekben országképépítésre, tájékoztatásra és kommunikációs feladatokra jóváhagyott pénzeszközöket elnagyolt tervek, esetenként spontán döntések alapján, a vizsgált esetek többségében az állami büdzsé számára hátrányosan használta fel.

Szabályozatlan teljesítésigazolások

Szabályozatlan maradt a kiadások teljesítésének előzetes ellenőrzéséhez kapcsolódó intézményi munkarend, és a munkafolyamatba épített ellenőrzés rendszere sem működött. Az ellenőrzések megállapításai nem hasznosultak, és a közpénzek kontrollálatlan módon kerültek felhasználásra - olvasható a tájékoztatóban.

Amatőr filmek Orbánékról

A Kehi a miniszterelnök és a kormány tagjai tevékenységéről szóló filmek közül véletlenszerű mintaválasztással 21 alkotás költségvetését vizsgáltatta meg szakértőkkel. A szakértők megállapították, hogy a filmek amatőr szintűek, költségeik pedig túltervezettek voltak.

A washingtoni Folger Shakespeare Könyvtár Gála rendezvény kapcsán a vizsgálat megállapította, hogy csupán ajándékozásra 28,1 millió forintot költöttek. Az ajándéktárgyak átvételére, illetve átadására vonatkozó dokumentumok nem kerültek elő, így ezen költség jogossága nem igazolható.

A kifizetések jogossága nem bizonyított

A 2001. augusztus 20-i állami ünnepség megszervezésére és lebonyolítására az Országimázs Központ három eseti szerződést kötött egy kft.-vel, és ténylegesen 831,4 millió forintot fizetett ki. A teljesítést igazoló anyagokat a vizsgálat részére nem tudták átadni. Az előre nem látható költségekre kifizetett 10,7 millió forint többletköltség a Kehi szerint tervezhető lett volna, az ezekről szóló kimutatást sem igazolta az Országimázs Központ, ezért a kifizetés jogossága nem bizonyított.

Több mint 2 milliárdba került a Millenniumi országjáró

Különböző sportrendezvények kampányköltségeire az Országimázs Központ 2001-ben 147,2 millió forint értékben teljesített kifizetést. A Kehi szerint a sportrendezvények költségeinek felvállalása és az országképépítéssel való kapcsolata vitatható. A Millenniumi Országjáró című kiadvány önköltsége a vizsgált időszakban a postai terjesztéssel együtt 2 milliárd 360 millió forintot tett ki. A teljesítésre vonatkozó formális igazolások alapján nem bizonyított a teljesítés tényleges megtörténte. A Kehi szerint a lap olcsóbban is előállítható lett volna - tartalmazza a többi közt a MeH honlapján nyilvánosságra hozott tájékoztató.