Vilhelmina
11 °C
28 °C

A tv2 cáfolja az Országimázs Központ vádjait

2002.03.26. 11:47
Vita alakult ki az Országimázs Központ (OK) és a tv2 között arról, hogy a magyar polgárok mennyire boldogok. Kert Attila, a tv2 Tények műsorának főszerkesztője eljuttatta az Indexhez az OK főosztályvezetőjének írt levelét, melyben cáfolja azt a kifogást, miszerint a Tények téves adatokat közölt az országkép-kutatással kapcsolatos műsorában.
Korábban beszámoltunk arról, hogy az Országimázs Központ bejelentette, az ORTT panaszbizottságához fordul, ha nem hangzik el a Tények-ben: sajnálják, hogy a TV2 elvitatja a magyar polgárok azon jogát, hogy boldognak mondhassák magukat.

Mennyien vagyunk boldogok?

Az Országimázs Központ álláspontja szerint a "Tények" és a "Jó estét, Magyarország!" című műsorban az OK "Hogy vagyunk" című tájékoztató anyagával kapcsolatos híradás súlyosan megsértette a tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás törvényi kötelezettségét.

Az OK állítja, a tv2 közlésével ellentétben, a Magyar Gallup Intézet adatai szerint hazánk polgárainak 85 százaléka a leginkább, vagy közepesen boldog emberek közé sorolja magát. Korábbi borúlátásunkkal ellentétben, 2002-ben fordult elő először, hogy a magyarok több mint fele visszautasítja azt az állítást, miszerint hazánk pesszimista ország lenne.

A kifogásolt kifogás

Kert Attila a kifogásra azt válaszolta, hogy "a Tények hivatkozott adása pontos adatokat tartalmazott és megmutatta a Magyar Gallup Intézet Országkép-kutatás 2002 3. ábráját. Az oszlopok alatti összegzés szerint 'Ma a magyar emberek 44 százaléka sorolja magát a boldogok közé'".

Kert közölte azt is, hogy a tv2 riportere megkereste a Gallup vezetőjét, ám ő nem kívánt szóbeli kiegészítést tenni. A tv2 lehetőséget ad az imázsközpont főosztályvezetőjének, hogy személyesen is kifejtse álláspontját.