Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Imázspályázat-utózöngék ellentmondásokkal

2001.04.13. 16:28
Cáfolták a négymilliárdos országimázs-pályázatról lemaradó McCann-Ericcson reklámügynökségnél Tóth István Zoltán állításait, miszerint a cég azért nem indult a tenderen, mert "nemzetközileg nem tudott megegyezni". A McCann igazgatója, Seres János azonban megerősítette a korábban közölt indokot, azt, hogy a pályázati anyaggal kapcsolatos kérdésekre csak a pályamunka beadása előtt egy héttel kaptak választ. Ez az idő pedig kevés lett volna egy szakmailag megalapozott anyag elkészítésére.
Nem csökkent az imázspályázattal kapcsolatos kérdőjelek száma, hiába próbálta oszlatni a ködöt Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ (OK) vezetője az imázstenderrel kapcsolatban. Az Index birtokában lévő hangfelvétel tanúsága szerint az OK első embere szerdai sajtótájékoztatója után újságíróknak a következőt mondta: telefonon beszélt a McCann-Erickson Kft. vezetőjével, Serényi Jánossal, aki arról tájékoztatta, hogy a cég bár hónapokat készült az országimázs-pályázatra, végül azért nem indultak, mert "nemzetközileg nem tudtak megegyezni". Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, közölte, ez "belső ügy". Tóth azt is kijelentette ekkor, hogy a törvényeknek megfelelően jártak el, s szerinte hamis az az állítás, hogy előre borítékolni lehetett a Happy End győzelmét.

Serényi János a McCann igazgatója viszont az Index megkeresésére cáfolta, hogy Tóth István Zoltánnak azzal indokolta volna visszalépésüket, hogy külföldi partnereikkel ne tudtak volna megegyezni. Ezzel szemben Serényi korábban is úgy nyilatkozott: a tenderrel kapcsolatos kérdéseikre csak a beadási határidő letelte előtt egy héttel kaptak választ, így olyan kevés idejük maradt, ami nem volt elegendő egy ilyen nagyszabású projekt forgatókönyvének elkészítésére.

Az OK vezetője korábban is félreérthetően fogalmazott, amikor az augusztus 20-ai állami ünnepséggel kapcsolatban először azt mondta: a Happy End Kft. húszszázalékos sikerdíjért dolgozik, majd ezt úgy módosította, hogy az ünnepség összköltségeinek 20 százalékát költik el ők, és ennek egy része a cég haszna. Az OK szerződéseinek nyilvánosságra kerülésekor viszont kiderült: mind a 975 millió forint a Happy End Kft.-hez vándorolt - a cég haszna máig sem ismert.