Konrád
8 °C
26 °C

Imázspályázat: fideszes, MeH-es döntnökök

2001.08.17. 18:23
Várhegyi Attila, a Fidesz választmányi elnöke is benne ült abban a bíráló bizottságban, mely a Fidesz választási kampányában közreműködő Happy End Kft-t bízta meg havi hárommillió forintért a kabinet külső kommunikációs munkáival. Szintén kiderült, kik döntöttek a 4,2 milliárdos imázspályázatról. A kancellária csak azután volt hajlandó közölni az adatokat, hogy az ügyészség vizsgálni kezdte az imázsfőnök adatkezelési gyakorlatát. A döntnökök között volt többek között a tavalyi augusztus 20-ai ünnepség főszervezője Nagy Bernadett is.
A Miniszterelnöki Hivatal Közbeszerzési Főigazgatósága nyilvánosságra hozta, hogy kik bírálták el a Happy End Kft. két nyertes pályázatát, illetve az Ezüsthajó Kft megbízásáról kik határoztak. Amint arról az Index elsőként hírt adott, Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Keller László szocialista képviselő írásbeli választ igénylő kérdéseit, így amellett, hogy válaszolt, továbbította is az iratot az illetékes kerületi ügyészségre. A szocialista politikus azt firtatta: elkövette-e - a legfőbb ügyész megítélése szerint - Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője a közérdekű adatok eltitkolását azzal, hogy titokban tartja az imázspályázat döntnökeinek a nevét. A Magyar Hírlap április óta hiába kérte az információt. Polt válaszában úgy vélte: ha bizonyítható a közérdekű adatok eltitkolása, egy kormányhivatalnoknak is felelnie kell törvénytelenségéért.

Az imázspályázat egyik bírálója, Erent Gábor (a háttérben) és Káel Csaba (bal oldalt) egy korábbi felvételen. (A Mai Nap fotója Erent Gábor honlapjáról.)
A MEH Közbeszerzési Főigazgatóság honlapján közzétett adatok közül a legszembetűnőbb, hogy a Happy End első pályázatának elbírálásában közreműködött Várhegyi Attila, a Fidesz országos választmányának elnöke is. A kancellária erre a pályázatra hivatkozva bízza a Fidesz kampánycégére az állami ünnepségek megszervezését. Várhegyi részvétele a bizottságban azért is visszás lehet, mert a kulturális tárca politikai államtitkárának - választmányi elnökként - valószínűleg volt kapcsolata a párt választási kampányát szervező Happy End kft-vel.

A bíráló testületnek tagja volt emellett Schillinger Erzsébet, a MeH akkori sajtófőnöke, aki azóta a köztársasági elnök hivatalának sajtófőnöke.

Tagja volt még Ferencz I. Szabolcs, a kulturális tárca jelenlegi kabinetfőnöke, a MEH kommunikációs központjának (nem azonos a MeH sajtóosztályával) korábbi munkatársa, valamint Nagy Bernadett, a tavaly augusztus 20-ai ünnepség főszervezője, aki egyébként szintén a MeH kommunikációs központjának korábbi munkatársa volt, jelenleg az Országimázs Központban dolgozik. Az Index információi szerint a MeH-ben a választások után létrehozott kommunikációs központ egyes munkatársai rendszeresen kapcsolatot tartottak Happy End Kft-vel.

A miniszterelnök és a kormánytagok politikai tevékenységének videofilmen történő dokumentálása és dokumentációs tár létrehozása tárgyában az Ezüsthajó Kft-t mondták ki győztesnek. A Káel Csaba és Vermer András által létrehozott vállalkozás pályamunkáját szintén Schillinger Erzsébet, Ferencz I. Szabolcs, valamint Eckhardt Balázs filmrendező, Seregi László, illetve Nagy Bernadett bírálta el.

A legnagyobb port felvert eljárás az a közbeszerzési eljárás volt, ahol a - megszokott gyakorlat szerint - meghívásos pályázaton a Happy Endnek, csak az állami tulajdonú Hungexpo volt a vetélytársa. Ebben a testületben szintén helyet foglalt a Happy End Kft. által szervezett állami ünnepség főszervezője, Nagy Bernadett, Tóth István Zoltán imázsfőnök, valamint Németh Attila, Tóth helyettese, Gasparics Emese, a MeH közbeszerzási főigazgatóságának munkatársa, illetve Erent Gábor, az Argosz Rt. igazgatója, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgató-helyettese, a Budapesti Agrárkamara általános alelnöke.

A közbeszerzési törvény nem tartalmaz semmilyen útmutatást arra nézve, hogy a pályázatok bírálóbizottságaiba kik kaphatnak helyet.

Bárándy: Utólagos jóvátétel nem teszi meg nem történté az elkövetett vétséget

Az utólagos jóvátétel nem teszi meg nem történtté az elkövetett vétséget, vagy bűncselekményt - vélekedett az Index megkeresésére Bárándy György. Az ügyvéd a konkrét szabályozást nem ismeri, de jelezte, ha valaki ellop egymillió forintot és azután meggondolja magát és visszaadja a pénzt, maximum annyit számíthat, hogy a bíróság enyhébb büntetést szab ki. Éppen ezért, ha elkövették a vétséget, azért felelősségre vonás várható.

Keller: Nem szakmai szempontok játszottak szerepet

A közbeszerzési törvény szellemével ellentétesnek tartja Keller László, azt, hogy az imázsközpont három munkatársa bírálta el a Happy End országimázs pályázatát, hisz a jogszabály - bár nem tartalmaz konkrét előírásokat - azt célozza, hogy szakemberek, ne pedig a kiírok döntsenek. Keller érdekesnek tartja, hogy szakmailag alkalmatlannak érzi magát az Országimázs Központ az átadott feladatokra, amikor azonban döntést hoz, akkor felkészültnek érzi magát. Megítélése szerint ez is igazolja, hogy nem szakmai szempontok játszottak szerepet, akkor amikor a Fidesz kampánycégét bízták meg.

Azt eleve jelzésértékűnek tekinti, hogy az első pályázatot Várhegyi Attila részvételével bírálták el, hiszen az idei pályázaton csak annak a cégnek volt esélye a győzelemre, amely a korábbi megbízást elnyerte. Az adatok nyilvánosságra kerülése Keller megítélése szerint nem érintheti az ügyészségi eljárást, mert a kancellária mostani magatartása független a korábbiétól.

Várhegyi nem érti, hol a probléma

Várhegyi Attila, a Fidesz országos választmányának elnöke az Indexnek elmondta, hogy nem ebbéli tisztségében, hanem a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkáraként vezette a Happy End Kft. keretszerződéséről határozó bírálóbizottságot. Várhegyi úgy vélte, hogy 99-es szerepvállalása egyébkent sem új információ, mivel akkoriban már nyilatkozott az eljárásról a sajtónak. A politikus elismerte, hogy a Fidesz kampánya során kapcsolata volt a Happy End Kft-val, de úgy ítélte meg, hogy ez nem összeférhetetlen döntnöki tisztségével. Jelezte: a hat pályázat közül egyedül a Happy Enddé volt értékelhető, mert a többi pályázó formai hibákat vetett. A politikus aláhúzta, hogy a döntés nem politikai, hanem szakmai szempontok szerint történt.

Az Országimázs Központ megkeresésünkre nem reagált.

Tóth István Zoltán: Már válaszoltam Keller kérdéseire
Tóth István Zoltán pénteken közleményben fejezte ki értetlenségét amiatt, hogy tevékenységével kapcsolatban Keller László a legfőbb ügyészhez fordult. A közlemény szerint az Országimázs Központ az elmúlt időszakban a legkülönbözőbb ügyekben több ezer, a szocialista képviselő által feltett kérdésre adott választ. "A konkrét üggyel kapcsolatos döntésről is tájékoztattuk Keller képviselő urat, aki így értesült arról, hogy a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága internetes honlapján hetekkel ezelőtt megkezdte, 1997-től a közbeszerzési eljárásokban közreműködő bírálóbizottságok névsorainak közzétételét" - fogalmaz az Országimázs Központ vezetője. Mint arról csütörtökön beszámoltunk, Keller László szocialista képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett kérdését tartalma alapján vizsgálta az ügyészség, és feljelentésként értékelve pénteken az illetékes ügyészi szervhez továbbította. Az MSZP-s politikus beadványában azt kérdezte a legfőbb ügyésztől: a Btk. szerint büntethető-e Tóth István Zoltán azért, mert közérdekű adatokat eltitkol, illetve 15 napos válaszadási kötelezettségének több mint 120 napja nem tesz eleget.

Bővebben az ügyészségi eljárásról