Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Orbán-lista az országimázs rombolóiról

Listát állított össze a magyar miniszterelnök, melyben összegyűjtötte egyes politikusok és értelmiségiek a magyar demokrácia állapotát kritizáló nyilatkozatait, melyeket a világsajtóban és egyéb fórumokon tettek közzé. Orbán Viktor előbb nem mutatta meg senkinek listáját, csak meglobogtatta a Parlamentben. Késő este a Miniszterelnöki Hivatal az anyag egy részét a sajtó rendelkezésére bocsátotta. Ellenzéki képviselők pártállaminak nevezték a ,,gyűjtést", többen pedig megjegyezték: lehet, hogy második megfigyelési ügyről van szó, ahol ,,a miniszterelnök csak üres lapokat lobogtat".
Listát állított össze a magyar miniszterelnök, melyben összegyűjtötte egyes politikusok és értelmiségiek - feltehetően ellenzékiek - a magyar demokrácia állapotát kritizáló nyilatkozatait és cikkeit, melyeket a világsajtóban és egyéb fórumokon tettek közzé. Orbán Viktor gyűjteményét a Parlament csütörtöki, Európai Unióról szóló vitanapján mutatta meg képviselőtársainak, de csak távolról. A miniszterelnök azt ígérte, hogy később bármelyik képviselő kaphat egy példányt a gyűjteményből. Orbán szerint ezután arról, hogy "ki, hol, hányszor ártott Magyarország nemzeti érdekeinek nyilatkozataival, nem lesz érdemes vitatkozni".

A listának csak egy része nyilvános

Az Index információi szerint Bauer Tamás SZDSZ-es képviselő személyesen kért Orbántól egy példányt a gyűjteményből, de a kormányfő nem adott nekik. A miniszterelnök azt mondta, hogy ,,majd" mindenki meg fogja kapni azt. ,,Én addig kommentálni ezt nem tudom, amíg nem láttam azt a gyűjteményt, amíg a miniszterelnök csak papírlapokat lobogtat." - mondta lapunknak Kovács László szocialista pártelnök. A politikus szerint a kormányfő ,,már lobogtatott sokszor", például a megfigyelési ügy esetében is, ahol - vélekedett Kovács - később kiderült, hogy teljesen másról volt szó, mint amit eredetileg beharangozott Orbán. Eörsi Mátyás liberális honatya szerint nincs is lista.

Ellenzéki politikusok, politológusok, szociológusok, újságírók neve és tőlük származó idézetek szerepelnek az "Ez évben megjelent, Magyarországot, illetve annak kormányát lejárató külföldi sajtócikkek" címmel összeállított listán, amelynek egy részét a Miniszterelnöki Hivatal a sajtó rendelkezésére bocsátotta.

Bauer szerint pártállami gyakorlat az ellenzéki nyilatkozatok figyelése

Bauer parlamenti felszólalásában a ,,gyűjtést" volt MSZMP-s, pártállami gyakorlathoz hasonlította, amikor a kommunista vezetés a demokratikus ellenzék külföldi megnyilatkozásait figyelte. Orbán Viktor válaszában azt mondta, fölösleges titkosszolgálati módszerekről beszélni, mindössze arról van szó, hogy az Európai Unió országjelentésében megfogalmazottak eltérnek attól, amit az ellenzék kijelentések sugallnak.

,,Nem illik ilyen dolgot csinálni egy miniszterelnöknek" - reagált az Indexnek Horn Gyula, volt szocialista kormányfő. Horn azt mondta, ő a maga részéről az összeállítást nem látta, és nem is érdekli. Ami a miniszterelnök azon állítását ileti, hogy egyes politikus és értelmiségiek nyilatkozatai sértik Magyarország nemzeti érdekeit, Kuncze Gábor SZDSZ-es képviselő szerint ,,baromság. Mintha Brüsszelben mással se foglalkoznának, csak azzal, hogy mit nyilatkoznak a magyar ellenzékiek."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!