Sára, Márió
2 °C
6 °C

'Jókedvvel, bőséggel'

2001.08.24. 14:26
'Jókedvvel, bőséggel' - így hangzanak a magyar himnusz első szavai. És ez így is van...
Ezeregyszáz évvel ezelőtt történt, hogy a mai magyarok ősei megérkeztek a Kárpát-medencébe a Királyhágón keresztül. Megcsodálták a gazdag vidéket, ami bővelkedett tiszta és világos völgyekben, szelíd lankákban, büszke hegycsúcsokban és éltető vizekben. Egyetértettek abban, hogy ez az a föld, amit már oly' régóta kerestek.

És a magyarok csodálatos országot építettek e földeken. Egy olyan országot, amit nem pusztítottak el sem a történelem viharai, sem a természeti csapások. Ami átvészelte a két elvesztett világháborút és számos árvizet.

A Gallup közvélemény-kutató intézet nemrégiben végzett el egy felmérést négy európai országban arról, hogy mit gondolnak más népek a magyarokról. A felmérésből világosan kitűnik, hogy Európa vendégszerető, hősies, és hűséges népnek tekinti a magyarokat. Tisztelik őket az 1956-os forradalomért és a vasfüggöny lebontásáért. Felidézve a magyar származású Nobel-díjasok nagy számát, a válaszadók úgy vélekedtek, hogy Magyarország valódi szellemi nagyhatalom.

De ez az ország más, talán kevésbé ismert, erényekkel is büszkélkedhet. Ez a világ számára oly' nyitott kis ország ugyanis a gyógyító erejű és megszépítő vizek hazája. "Borvizek", "keserűvizek", "édesvizek", termálvizek, és megannyi tó és forrás hazája. "Gyönyörű országunk sok természeti kincsben bővelkedik, de ásvány- és termálvizekkel oly' gazdagon van megáldva, mint talán egyetlen más ország sem a földön" - áll egy százéves könyvben, a Magyar családok nagy könyvében. Milyen igaz!

Melegvízforrások tekintetében Magyarország európai nagyhatalom. Termálvíztartalékai nemzetközi szinten is jelentősek, és rendkívül kedvezőek geotermális adottságai is. A gyógyvízforrások közelsége és gazdagsága miatt természetes, hogy Magyarország kihasználja a jólét e formája iránt mutatott újdonsült érdeklődést - az ország gyakorlatilag fürdik a gyógyvízben. Valóban, nem kevesebb, mint 97 gyógyvízforrás található az országban, a fővárostól a puszta eldugott részeiig. Az ország felszínének 80 százaléka alatt megtalálható termálvizekre már a régmúltban is felfigyeltek: a kelta törzsek, a római légiók, a török szultánok, és az osztrák-magyar uralkodók egyaránt örömüket lelték bennük.

Persze nem csak a gyógyfürdők vonzzák az embereket, hanem a kikapcsolódási lehetőségek egész sora, amely hozzájuk kapcsolódik. Egy forrás környéke ideális hely egy sétára, egy koncertre, vagy egy helyi borpince felkeresésére. Hévíz bájos városa, amely a Balaton északnyugati csücskénél fekszik, Európa legnagyobb termálfürdőjének ad otthont: a vízfelszín 47 500 négyzetméteres. Az ásványi anyagokban gazdag víz 28-31 fokos hőmérsékletét a kontinens legbőségesebb melegvízforrásai biztosítják. A víz, amely a köszvénytől a reumáig mindenen segít, már a középkorban zarándokokat vonzott a vidékre. Hévíz sok mást is tud nyújtani: a város határain túl, mindössze néhány perc autóútra fekszenek a Badacsony és Zalakaros országszerte híres bortermelő vidékei, két nemzeti park, valamint Keszthely és Szigliget történelmi városai.

Az egyre növekvő számú turistán és üzletemberen kívül sok látogató vásárol házat vagy indít vállalkozást Magyarországon, miután egy korábbi látogatás során beleszeretett az országba. Hogy az ország továbbra is növekvő számban vonzza a turistákat, a kormány olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek lehetővé teszik az üzletágnak, hogy learathassa a gazdasági és népességi fejlődés minden eredményét. A Széchenyi-terv keretében több mint 300 millió dollárt fordítanak a turizmus támogatására a következő négy évben.