Piroska
-2 °C
5 °C

Törvénytelen helyzet a rádió kuratóriumában

2001.02.22. 17:22
Összeférhetetlenség miatt hat napja nem ülhetne a Magyar Rádió kuratóriumának elnökségében az egyik tag - tudta meg az Index. Imrédy Szabolcs FKgP-delegát, Torgyán József korábbi személyi titkára ugyanis február 16-a óta a kisgazdapárt elnökségében is helyet foglal. A médiakuratórium tagjai a helyzet tisztázását várják tőle, nehogy miatta váljon támadhatóvá a megválasztandó rádióelnök kinevezése.
Fogas kérdés előtt áll a kisgazdapárt fiatal üdvöskéje, a Sörpárt, majd az FKgP ifjúsági szervezetként működő Független Ifjúság egykori elnöke, Torgyán személyi titkára. A 2004-ig garantált rádiókuratóriumi tagságot vagy a némiképp rázósabb, ugyanakkor szédítő perspektívákkal kecsegtető pártelnökségi széket válassza? Imrédy - aki kérdésünkre készséggel elismerte, hogy az ügyben a médiatörvény egyértelműen rendelkezik - nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik pozíciót fogja választani. Sőt, a fiatal ügyvéd-politikus a következőképpen fogalmazott: ,,az ügynek ez a szegmense, amelyre különösen nem kívánok reagálni".

Pedig nem kerülheti el a dolgot. Mentora, Torgyán József ugyanis kedden, a Belgrád rakparti pártszékházban elejtett egy megjegyzést, miszerint Imrédynek választania kell. Az Index kérdésére ráadásul gyakorlatilag ugyanezt mondta Olajos Péter, a rádiókuratórium elnökségének MDF-es delegátusa.

Az elnökségnek nincs hivatalos információja az ügyről, ráadásul a manapság nehéz nyomon követni, hogy ki kicsoda kisgazdapártban, de az esetről azért hallottak - tudtuk meg Olajostól. Az elnökségi tagok azt várják Imrédytől, hogy ő maga kezdeményezze az ügy tisztázását a jövő heti elnökségi és kuratóriumi üléseken. Ha nem teszi, ,,mindenképpen felhívják a figyelmét" erre, ugyanis küszöbön áll az új rádióelnök megválasztása, és az elnökség szerint ,,rossz lenne, ha Imrédy miatt támadnák a döntést".

Olajos Péter szerint nem veszélyezteti a négytagú - csupa kormánypárti delegáltból álló - elnökség határozatképességét, ha Imrédy a politikai karrier mellett határoz, mert döntéseikhez a tagok egyszerű többsége elegendő, ami praktikusan három szavazatot jelent.

Bár egyszerű lenne azt mondani, hogy a kisgazda politikus valószínűleg inkább a médiakuratóriumi tagság mellett voksol majd, a helyzet nem feltétlenül ennyire egyértelmű: Imrédy ugyanis annak idején jól menő Váci utcai ügyvédi irodáját hagyta ott azért, hogy Torgyán József politikai emlőin csüngve egészen a Független Ifjúság vezető pozíciójáig küzdje fel magát.

Az összeférhetetlenségi ügyben két szabad demokrata politikus - Pető Iván és Haraszti Miklós - a napokban levelet írt a Parlament elnökének és a Legfőbb Ügyésznek. Az Index legfrissebb információja szerint az esetet az ügyészség magánjogi főosztálya vizsgálja.