Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Torgyán újabb bizalmasa válaszotta a párt helyett az államot

2001.02.27. 13:54
Újabb kisgazda politikus hagyta ott Torgyán József pártelnököt, ezúttal egyik közeli bizalmasa. Bár Imrédy Szabolcs, az FKgP elnökségi tagja, a lemondott agrárminiszter egykori személyi titkára döntését még nem közölte a nyilvánossággal, az Index megtudta: a politikus, aki egyben a rádió kurátora is, a kuratórium elnökségének ülésén írásba adta döntését, miszerint lemondott a kisgazdapártban viselt funkciójáról.
Az Index információja szerint Imrédy Szabolcs, az FKgP elnökségi tagja, Torgyán agrárminiszter egykori személyi titkára a Magyar Rádió kuratóriumának elnökségi ülésén tudatta, hogy a politizálás helyett a médiát választja. A fiatal ügyvédet, aki a párt Független Ifjúság nevű ifjúsági szervezetének vezetője, szűk két héttel ezelőtt nevezte ki Torgyán elnökségi tagnak, miután a testületből kiszorította a vele nem eléggé szolidáris kisgazda minisztereket.

Az Index megírta, hogy Imrédy rádiós és pártbeli pozíciója ettől a pillanattól összeférhetetlenné vált, hiszen a médiatörvény tiltja, hogy a kuratóriumok elnökségében pártfunkcionáriusok üljenek. Ugyanebben az ügyben Haraszti Miklós és Pető Iván szabad demokrata képviselők vizsgálatot kértek a legfőbb ügyésztől és a Parlament elnökétől.

A rádiós testület tagjai az Index kérdésére előre jelezték, hogy ha Imrédy nem teszi meg magától, majd ők hívják fel figyelmét a törvénytelen helyzet megszüntetésére, mivel a lehetőségét is el akarják kerülni, hogy valaki ezen az alapon támadja a leendő rádióelnök kinevezését.

A kuratóriumi elnökség ülésén értesülésünk szerint Szadai Károly fideszes elnök vetette fel a kérdést. Egy jelenlévő az Indexnek elmondta: Imrédy annyit közölt, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség.

Miután azt mindenki tudja, hogy a politikai és a rádiós szerepvállalás a törvény szerint összeférhetetlen, Szabolcs állítása implicite azt tartalmazta, hogy pártbeli funkciójáról lemondott - fogalmazott informátorunk. Imrédy Szabolcs ezek után írásban is megerősített, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség. Az érintettet egyelőre nem sikerült elérnünk.