Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Választási incidensek és halál

2006.04.09. 18:26
Vasárnap országszerte több kisebb incidens is történt a szavazókörökben, illegális plakátozástól a bizottsági nézeteltérésekig. Közlekedési balesetben meghalt egy uraiújfalui szavazatszámláló bizottsági tag.

Életveszélyesen megfenyegették az "egyik párt aktivistáját egy másik párt aktivistái" Hajdúböszörményben. A Hajdúnánási Városi Televízió pedig megsértette kampánycsendet, mivel vasárnap reggel egyik musorában fizetett politikai hirdetésként sugározta az egyik párt kampányfilmjét.

Jogszabályt sértettek azok az aktivisták is, akik a kampánycsend beállta előtti időszakban Hajdúnánáson rácsapták az ellenlábas jelöltre gépkocsija ajtaját. A feldühödött aktivisták még be is fröcskölték a náluk lévő ragasztóval a képviselőjelöltet, aki egy pillanattal korábban arra kérte őket, hogy ne ragasszák felül a plakátjait.

Ezen kívül más ügyben is indult rendőrségi eljárás, a Hajdúböszörmény központú egyéni választókerületi választási bizottság további három bejelentésnek is helyt adott. A bizottság plakátok felülragasztása, illetve eltávolítása miatt állapított meg a jogszabálysértést.

Kisebb incidensek

Országszerte több kisebb incidens is történt, így például engedélyt nélkül tettek ki plakátokat Derekegyházán, egy kerítésre. Le kellett cserélni Kapospulán, a dombóvári választókerületben egy szavazatszámláló bizottsági tagot, mert kiderült róla, hogy párttag. Bővebben>>>

Monoron, a 7. számú választókörzet irodájában, a déli órákban a jegyzőkönyvvezető és a szavazatszámláló bizottság között nézeteltérés támadt, emiatt a jegyző úgy döntött, hogy a jegyzőkönyvvezetőnőt leváltja, s helyette másik önkéntest jelölt ki a posztra. Tizennyolc győri szavazó csak egy szavazólapot kapott, de egyikük sem kifogásolta a történteket.Bővebben>>>

Kampánycsendsértés

Két kampánycsendsértést állapítottak meg Csorna 5. számú választókörzetében. Az egyik ügyben a kifogás tárgya az volt, hogy keresztülhajtott a városon egy autó az egyik párt plakátjával. A másik panasztevő azt kifogásolta, hogy közterületen letépték a fákról és a villanyoszlopokról az egyik párt plakátjait.

Meghalt egy uraiújfalui szavazatszámláló bizottsági tag. A HavariaPress úgy tudja, hogy délután fél három előtt nem sokkal a Nicket Uraiújfaluval összekötő országúton kisodródott és fának ütközött egy Fiat Duplo típusú kisteherautó. A balesetben a jármű sofőrje a helyszínen életét vesztette. Mint később kiderült, az uraiújfalui szavazatszámláló bizottság egyik tagja az áldozat. A hírügynökség információi szerint, a 47 éves férfi választási munkáját megszakítva, éppen répcelaki otthonába sietett haza, hogy leadja szavazatát.

Ajándékhús-osztás Nyírmadán

Választók szavazásra szállítása, plakátok rongálása, valamint voksvásárlási célú ajándékosztás miatt hét kifogást nyújtott be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hat szavazókerületének választási bizottságához az MSZP. A választók szervezett szállítását Baktalórántházán, Fehérgyarmaton és Beregdarócon, a plakátok rongálását Tiszavasváriban, Újfehértón és Nyíregyházán, míg az ajándékhús-osztást Nyírmadán tapasztalták a párt aktivistái.