Mennyit ér egy év emberélet?

2008.11.26. 09:26
Ha az ember beteg lesz, jó esetben meg tudják gyógyítani és ismét teljes életet élhet. Ennek azonban ára van. Közgazdászok ma már kiszámolják, hogy bizonyos gyógyszerek vagy eljárások esetén mennyibe kerül egy egészséges életév megmentése. Ehhez azonban tudni kell, hogy az egyes életkorokban egyáltalán mit tekintünk egészségesnek. Ön is részt vehet a Budapesti Corvinus Egyetem Egészség-gazdaságtani és Technológiaelemzési Kutatóközpontjának kutatásában, ha kitölti a kérdőívet.

„Negyven fölött arra van még harminc éve az embernek, hogy elvánszorogjon a sírig". „Ha negyven éves elmúltál, és egy reggel nem fáj semmid, akkor meghaltál." „Harminc fölött nincs egészséges ember csak figyelmetlen orvos." Ugye ismerősek ezek a mondások? Ezekkel vigasztalják egymás a generációs társak, amiben persze az is benne van - legalábbis Magyarországon -, hogy bizonyos életkor fölött már szinte természetes, hogy az ember nem egészséges.

Nagy kérdés persze az is, mit tekintünk egészséges állapotnak. Magyarországon elfogadhatónak tartjuk, hogy egy ötven vagy hatvan éves ember nehezen jár, nem bírja már a lépcsőt, míg lehet, hogy egy hasonló korú német vagy amerikai ezt kikérné magának, és megsértődne, ha a buszon át akarnák adni neki a helyet.

Ha az ember fiatalon, fiatal felnőttként, középkorúként beteg lesz, jó esetben meg tudják gyógyítani. Visszakapja az egészségét is, azaz ismét dolgozhat, nem szorul ellátásra, teljes értékű ember marad és újabb egészségben eltöltött éveket nyer. Ez persze pénzbe kerül: a gyógyítás költségeit a társadalombiztosítás állja. A tb pénze azonban a mi pénzünk, hiszen fizetésünk után mindig levonják a megfelelő egészségbiztosítási járulékot.

Lehet, hogy elsőre cinikusan hangzik, de ki lehet számolni, mennyibe kerül egy egészséges életév megmentése egy-egy eljárás vagy gyógyszer alkalmazása esetén. Közgazdászok ma már kiszámolják, mennyi az ára annak, hogy valakit egy betegségből meggyógyítsanak, s az ezek után képes legyen dolgozni. A haszon ott jelentkezik, hogy ebben az esetben az államnak vagy az egészségbiztosítónak sem kell újabb kezelésekre, gyógyszerre, otthoni ápolásra vagy táppénzre költenie.

Számítások készülnek arról is, hogy mekkora összegig hatékony egy egészséges életév megmentése. Ha ez az összeg túl magas, és a várható nyereség bizonytalan vagy alacsony, akkor bizonyos drága gyógyszerekért vagy műtéti eljárásokért nem fizet a társadalombiztosító. Ez így van Nyugat-Európában és Magyarországon is.

Mindehhez azonban jó lenne tudni azt, mit tekintünk egyáltalán egészségnek az egyes életkorokban, s azt is, hogy a társadalom mennyit hajlandó fizetni egy egészséges életévért.

Tényleg az a normális, hogy negyven felett már itt-ott szúr és az ember kifullad, ha a busz után fut? Ön például milyen életkortól tartja elfogadhatónak, hogy a járás fárasztó vagy fájdalommal jár, az ember kissé rossz közérzettel vagy szorongással éli mindenapjait, esetleg nem képes önállóan tisztálkodni? Kérdés az is, hogy ha minden betegséget egyformán fontosnak tekintünk, vajon ezek az idősebb vagy a fiatalabb embereket érintik inkább.

A Budapesti Corvinus Egyetem Egészség-gazdaságtani és Technológiaelemzési Kutatóközpontjának kutatása egy Európai Unió által finanszírozott, tíz országra kiterjedő kutatáshoz kapcsolódik, amelynek célja annak meghatározása, hogy az Unión belül mennyit költhetünk egy életév megmentésére.

Az itt található kérdőív kitöltésével ön is hozzájárulhat a kutatáshoz. Adatait szigorúan zártan kezeljük. A kérdőív kitöltése után megtudhatja, hogy életminősége és az egészségével kapcsolatos várakozásai hogyan viszonyulnak az összlakosságéhoz.


Egészségi állapot

Az alább szereplő kérdéscsoportokban azt a választ klikkelje be, amelyik legjobban jellemzi az Ön mai egészségi állapotát.
1. Mozgékonyság
Nincs problémám a járással
Némi problémám van a járással
Ágyhoz vagyok kötve
2. Önellátás
Nincs problémám önmagam ellátásával
Némi problémám van a tisztálkodással és az öltözködéssel
Képtelen vagyok önállóan tisztálkodni vagy öltözködni
3. Szokásos tevékenységek (pl. munka, tanulás, házimunka, családi vagy szabadidős tevékenységek)
Nincs problémám a szokásos tevékenységeim elvégzésével
Némi problémám van szokásos tevékenységeim elvégzésével
Képtelen vagyok elvégezni szokásos tevékenységeimet
4. Fájdalom / Rossz közérzet
Nincs fájdalmam vagy rossz közérzetem
Mérsékelt fájdalmam vagy kissé rossz közérzetem van
Nagyon erős fájdalmam vagy rossz közérzetem van
5. Szorongás / Lehangoltság
Nem szorongok vagy nem vagyok lehangolt
Mérsékelten szorongok vagy lehangolt vagyok
Nagyon szorongok vagy nagyon lehangolt vagyok
6. Az elmúlt 12 hónap során tapasztalt általános egészségi állapotomhoz képest egészségi állapotom ma...
Jobb
Többnyire ugyanolyan
Rosszabb


  • Tippek
  • Hitelkártya