Gerzson
-3 °C
2 °C

Szűkül Baja Ferenc informatikai játéktere

2003.05.06. 18:45
A Miniszterelnöki Hivatal átalakítása során az esélyegyenlőségért felelős miniszter felügyelete alá kerül a Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala (KITKH), melynek néhány feladatát, köztük az egységes digitális rádiótávközlő rendszerrel kapcsolatosakat is, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium veszi át. Az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Miniszterelnöki Hivatal is vizsgálja az In-Forrás XXI. Kht. adatmentési projektjét.
A Miniszterelnöki Hivatalban zajló profiltisztítás során a Baja Ferenc államtitkár, kormánymegbízott által vezetett KITKH több korábbi feladatát - például a kormányzati informatikai beruházások felügyeletét - az Informatikai és Hírközlési Minisztérium veszi át, az államtitkárság informatikai feladatköre az elektronikus kormányzattal kapcsolatos teendőkre szűkül. Ide tartozik például a kormányzati gerinchálózat, és az azt üzemeltető Kopint-Datorg felügyelete, illetve a kormányportál továbbfejlesztése is. Az IHM-hez kerül át ugyanakkor több, a KITKH által elindított projekt, köztük feltehetően az egységes digitális rádiótávközlő rendszer (EDR) is, és megszűnik Baja Ferenc egyetértési joga a 100 millió forintnál nagyobb informatikai beruházások terén - számolt be az államtitkár az országgyűlés Informatikai és távközlési bizottságának keddi ülésén.

A bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal üdvözölte, hogy a Medgyessy-kormány felszámolja a "kétfejűséget" és tisztább viszonyokat teremt az informatika területén, de meglepődésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Baja hivatala az esélyegyenlőségért felelős miniszter felügyelete alá, ahogyan ő fogalmazott, "a sufniba" kerül.

Tetra helyett EDR

Baja szerint az EDR projekt-előkészítés menetét a kormányátalakítás nem befolyásolja, a szolgáltatásra vonatkozóan még az idén megszületik a szerződés. Az EDR egy olyan, az európai uniós rendszerekkel kompatibilis beszédalapú rádió-távközlési rendszer, ami csoportkommunikációt lehetővé téve köti össze a rendőrséget, a mentőket, a határőrséget, a forgalomirányítást és egyéb szerveket, továbbá esetenként a politikusokat, a polgármestereket. Az államtitkár utalt arra, hogy a korábban Tetra-rendszer néven emlegetett EDR a kormányátalakítással átkerült az Informatikai és Hírközlési Minisztériumhoz. Baja Ferenc jelezte, hogy a kormányzati szervek kommunikációját lehetővé tevő készenléti hálózat mintegy 300 millió forint értékű előkészítő munkája egy hónapja megkezdődött, és folyamatosan zajlik. A döntés értelmében az állam a rendszert szolgáltatásként bérli majd, nem pedig saját maga építi ki, mint ahogy a Tetra esetében lett volna.

Zárt ülés In-Forrás ügyben

Az Informatikai és távközlési bizottság Ellenőrző albizottsága meghallgatta Baja Ferencet az In-Forrás XXI. Kht. által a kormányzati adatvédelmi és adatmentési projekt keretében történt informatikai eszközbeszerzésről is, ám erre a tájékoztatóra egyhangú szavazással zárt ülést rendelt el. Mécs Imre (SZDSZ), az Ellenőrző albizottság tagja az Index érdeklődésére a zárt ülés után úgy nyilatkozott, hogy az államtitkár tájékoztatása szerint az eszközbeszerzés az "önjáró" ügyvezető akciója volt, a megvásárolt szervernek más feladatot keresnek az államigazgatásban.

Az ügy előzménye, hogy a MeH felügyelete alatt álló In-Forrás XXI. Kht. részt vett egy olyan kormányzati adatmentési projektben, amelynél nem volt tisztázott a megbízó kiléte. A projekt a megfelelő technikai háttér kiépítésére terjedt volna ki. Simon Gábor, az albizottság szocialista tagja az ülést követően az MTI-nek elmondta: a tájékoztatóból az derült ki, hogy a projekt valójában egy informatikai eszközbeszerzés volt, amelyet a társaság ügyvezető igazgatója, Tarjáni István saját hatáskörben rendelt el. Erre a kht. alapító okirata adott lehetőséget, amely a tulajdonos számára az egyetértést nem teszi szükségessé, így az ügyben kizárólag a cég vezetője a felelős - jelezte a képviselő. Hozzátette, hogy az eset kapcsán az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Miniszterelnöki Hivatal is vizsgálatot folytat.